Air Defender 2023, cea mai mare desfăşurare aeriană din istoria NATO la porţile Rusiei

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

 Începând de luni, 12 iunie, spaţiul aerian german va găzdui timp de 10 zile manevrele NATO Air Defender 2023, cea mai mare desfăşurare de forţe aeriene aliate din istorie.

Începând de luni, 12 iunie, spaţiul aerian german va găzdui timp de 10 zile manevrele NATO Air Defender 2023, cea mai mare desfăşurare de forţe aeriene aliate din istorie într-un exerciţiu de acest tip, în care 25 de ţări ale organizaţiei, inclusiv Spania, care va asigura trei Eurofighter Typhoon din Aripa 14 a Armatei Aeriene şi Spaţiale (EAE) care urmează să fie combinate în acelaşi comandament aerian cu încă 30 de avioane de vânătoare de acelaşi tip de la Luftwaffe. Astfel, Alianţa intenţionează să arate că poate răspunde la orice incident exact în momentul în care Ucraina îşi începe contraofensiva împotriva trupelor ruse care ocupă partea de sud-est a teritoriului său.

Manevrele, conduse de Germania, sunt de natură defensivă şi au scopul de a demonstra agilitatea şi viteza cu care forţele aliate pot răspunde în această problemă. Exerciţiul va determina pe durata sa de 10 zile suspendarea a aproape 1.000 de zboruri comerciale şi va mobiliza 250 de avioane în 25 din cele 30 de ţări membre ale Alianţei. Peste 10.000 de militari vor fi mobilizaţi.

Printre avioanele care pot fi văzute deasupra cerului german se numără toate marile aeronave occidentale: de la F-35 american la Eurofighter-ul european, trecând prin F-15, F-16, F-18, Tornado, Gripen, C-130, bombardiere A-400M, B-1B, drone Mig-29 sau MQ-9 Reaper.

Exerciţiul, în trei spaţii aeriene deasupra Germaniei

Exerciţiul se desfăşoară în trei spaţii aeriene deasupra Germaniei: unul, de la coasta Mării Baltice până în Germania de Est, al doilea se desfăşoară din Bavaria până în Renania-Palatinat. "Şi cel mai mare spaţiu aerian pe care îl blocăm se întinde din Saxonia Inferioară până la Marea Nordului şi spaţiul aerian olandez", spune generalul locotenent Günter Katz, şeful Comandamentului Forţelor Aeriene ale Bundeswehr. Totuşi, se va zbura într-unul din cele trei spaţii aeriene în acelaşi timp, astfel încât aviaţia civilă să nu fie afectată în mod nejustificat de exerciţiul pe scară largă.

Altitudinile de zbor în timpul Air Defender în cele trei zone de antrenament sunt cuprinse între 2.500 şi 15.000 de metri şi chiar mai mari. În general, alimentarea va avea loc la o altitudine de 3.000 până la 10.000 de metri. În funcţie de spaţiul aerian activat, zborurile de antrenament de luptă cu reacţie sunt efectuate de la o altitudine de 2.500 sau 3.000 de metri. Zboruri joase ale avioanelor cu reacţie şi avioane de transport sunt planificate într-o parte a zonei de exerciţii aeriene de est, aşa-numita Luptă 1.

Această zonă de exerciţii se întinde peste nordul Brandenburgului, părţi din Mecklenburg-Pomerania de Vest şi Marea Baltică. Spaţiul aerian este rezervat pentru aceste zboruri la altitudine joasă, timp de trei ore în fiecare zi, în perioada 12-22 iunie. În plus, zboruri ocazionale tot la altitudine joasă au loc în zonele de antrenament Baumholder şi Grafenwoehr, scrie Rador, citând larazon.es.

"Vom avea peste 100 de aeronave din Statele Unite care vor trece peste Atlantic"

Caracteristica specială a Air Defender 23 este că, de această dată, transferul unităţilor aeriene mari se practică într-un timp foarte scurt. "Vom avea peste 100 de aeronave din Statele Unite care vor trece peste Atlantic, pe care le vom prelua, le vom gestiona logistic şi apoi le vom integra în exerciţiu în consecinţă".

Ţara care va conduce manevrele va fi Germania şi vor participa şi două naţiuni care nu sunt membre ale organizaţiei militare de Nord-Vest: Suedia (care a cerut aderarea) şi Japonia.

Aeronavele participante şi piloţii lor îşi asumă roluri diferite - fie că este vorba despre propriile forţe sau de cele ale inamicului. În consecinţă, interdicţia aeriană, adică izolarea aerului, face parte din scenariile de exerciţiu. Aceasta include suport aerian cu rachete aer-sol pentru a elimina apărarea antiaeriană a inamicului. De asemenea, pregătirea diferită a luptei aeriene este pe ordinea de zi ca o modalitate de a dobândi abilităţi.

Aici, avioanele de diferite tipuri se folosesc reciproc cu şi fără sprijinul centrelor de control radar. Sunt posibile misiuni dincolo de raza vizuală, în afara razei de vizibilitate a adversarului, precum şi confruntări directe. Eurofighters vor fi implicate în asumarea rolului de apărare aeriană ofensivă şi în utilizarea capacităţilor lor variabile, aşa-numitele funcţii multiple, pentru a combate avioane de luptă inamice şi obiective aflate la sol.

Operaţiuni SEAD

În plus, apărarea antiaeriană a inamicului este eliminată şi prin aşa-numitele operaţiuni SEAD (Suprimarea apărărilor aeriene inamice). În est, spaţiul aerian german este apărat împotriva atacurilor inamice, în sud se desfăşoară misiuni ofensive împotriva inamicului cu scopul de a suprima apărarea aeriană a inamicului, astfel încât propriile forţe terestre să poată fi sprijinite prin operaţiuni de război aerian şi utilizarea forţelor speciale, precum înotătorii de luptă şi paraşutiştii.

Există, de asemenea, o misiune de salvare care urmează să fie gestionată în sud şi, nu în ultimul rând, capacităţile de realimentare aeriană sunt testate cu 15 avioane cisternă. Generalul Ingo Gerhartz, şeful Forţelor Aeriene Germane, a spus că ideea lansării de manevre masive cu prea puţine zile a fost gândită în 2018, la patru ani după ce Rusia a preluat prin forţă peninsula ucraineană Crimeea. Gerhartz a mai spus că manevrele nu sunt îndreptate împotriva nimănui şi sunt doar organizate pentru "a arăta că alianţa noastră este capabilă să se apere".

Manevrele servesc şi pentru a vedea schimbarea radicală pe care Germania a înregistrat-o în chestiunile de apărare de la izbucnirea invaziei ruse din Ucraina. Apărarea germană era, proporţional cu capacitatea economică a ţării, mult mai mică decât cea a Franţei sau a Marii Britanii şi, deşi pe hârtie a depăşea Italia sau Spania, în realitate nu era aşa.

După atacul rusesc, şeful guvernului german, Olaf Scholz, a promis o schimbare radicală şi a anunţat un fond de 100.000 de milioane de euro în trei ani pentru echiparea şi consolidarea forţelor sale armate şi o creştere permanentă a cheltuielilor pentru apărare de peste 2% care marchează standardele (de conformare voluntară) ale NATO.

Deşi cheltuielile merg într-un ritm de melc, schimbarea politică care marchează poziţia Germaniei de lider al acestor manevre arată că Scholz doreşte să schimbe rolul ţării sale în apărarea Europei, dependentă până acum de umbrela de securitate oferită de Statele Unite.

Exerciţii în Republica Cehă, Letonia, Estonia şi peste Marea Baltică şi Marea Nordulu

Pe lângă Germania, vor avea loc exerciţii în Republica Cehă, Letonia, Estonia şi peste Marea Baltică şi Marea Nordului. Surse NATO au declarat că ideea este de a demonstra oricui doreşte să înţeleagă că prezenţa militară a Alianţei Atlantice pe flancul său estic este aici pentru a rămâne, că Statele Unite se întorc în Europa (de unde încetul cu încetul retrăgeau material şi oameni de la sfârşitul Războiului Rece) şi că NATO este capabilă să mobilizeze sute de avioane de luptă în câteva zile.

NATO spune că deocamdată nu se intenţionează ca aceste exerciţii să se desfăşoare anual, dar că nici nu se aşteaptă să fie ultimele de această amploare.

Amy Gutmann, ambasadorul SUA la Berlin, a subliniat că cel mai puternic mesaj din exerciţiile Air Defender 2023 este că "unitatea şi puterea" alianţei sunt "cheia". El a mai spus că acesta este un exerciţiu care "ar impresiona pe oricine îl vede", adăugând că ar fi foarte surprins dacă vreun lider mondial nu ar lua notă de ceea ce demonstrează acest lucru în ceea ce priveşte spiritul acestei alianţe, care echivalează cu puterea acestei alianţe", inclusiv preşedintele rus Vladimir Putin.

Diplomatul american a subliniat că "în 2023, prevenirea prin pregătire este acum mai esenţială ca niciodată", iar Air Defender 2023 este tocmai o mostră a agilităţii şi vitezei cu care forţa aliată din NATO poate răspunde în probleme de apărare colectivă.

Image by viarprodesign on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel