Airbus Helicopters a finalizat recent, în Baza Aeriană Pápa din Ungaria, un test balistic al sistemului de armament HForce amplasat pe un elicopter H145M. IAR a devenit principalul contractor pentru H215M pentru orice comandă viitoare dată de către Ministerul Apărării din România pentru înlocuirea flotei sale îmbătrânite.
Sistemul testat a inclus arme (FN Herstal HMP400), rachete neghidate (Thales FZ231) și tunuri (Nexter NC621), precum și un sistem de ochire electro-optică de la Wescam (MX15) și al unei căști cu afișaj la nivelul ochilor pilotului de la Thales (Scorpion). Planificarea și executarea testelor s-a realizat în baza unui calendar strict.
"Aceasta este o etapă importantă pentru certificarea HForce pe H145M planificată pentru sfârșitul anului 2018", a declarat Axel Humpert, șeful programului H145. "Rezultatele pozitive ale acestui prim test balistic se datorează cooperării foarte bune între toate părțile implicate, în special cu Ministerul ungar al Apărării".
Etapele următoare din calendarul certificării HForce pe H145M constau în testarea rachetelor ghidate cu laser, ce va avea loc în Suedia până la sfârșitul anului, precum și în executarea unor trageri de luptă în condiții reale, ce vor avea loc în vara anului 2018.
HForce este un sistem de arme inovatoare, integrate, care poate fi ușor montat ("plug and play") pe versiunile militare ale elicopterelor Airbus, cum ar fi H125M, H145M și H225M, destinat operațiunilor militare complexe, în cadrul cărora flexibilitatea armamentului este un criteriu definitoriu. Acesta este conceput pentru a satisface cerințele agențiilor de apărare care caută capabilități ușoare de atac sau care să vină în completarea flotelor existente de elicoptere de atac. Între timp, certificarea sistemului de bază HForce este programată să aibă loc la sfârșitul anului 2017, pe baza unei campanii extinse de testare în zbor efectuate pe o platformă H225M.
H145M este un elicopter militar derivat din H145, testat în condiții reale de luptă, beneficiind de un raport putere-masă optim, toate acestea făcându-l cel mai bun din clasa sa în ceea ce privește misiunile de evacuare medicală (EMS) și misiunile de poliție. Prima livrare a lui H145 a avut loc în 2014. Până în prezent, întreaga flotă H145 a înregistrat peste 80.000 de ore de zbor. Cu o greutate maximă de decolare de 3,7 tone, H145M este un elicopter de atac ușor și agil. Se potrivește perfect cerințelor Forțelor Speciale, poate fi folosit pentru o gamă largă de activități, inclusiv misiuni de recunoaștere, stingerea incendiilor la sol, misiuni antitanc, escortă, transportul tactic, MEDEVAC și CASEVAC. Clienții H145M includ Germania - care a primit, în iunie, al 15-lea și ultimul elicopter H145M LUH SOF la timp și cu încadrare în bugetul stabilit - precum și Republica Serbia și Regatul Thailandei.
Airbus este lider mondial în domeniul aeronautic, al spațiului și serviciilor conexe. În 2016, compania a generat venituri de 67 de miliarde de euro și a angajat o forță de muncă de aproximativ 134.000 de oameni. Airbus oferă cea mai completă gamă de aeronave de pasageri, cu o capacitate de la 100 la mai mult de 600 de locuri. Airbus este, de asemenea, liderul european în ceea ce privește elicopterele cisternă, cele de luptă, transport și alte misiuni, precum și compania spațială numărul unu din Europa și a doua din lume, după cifra de afaceri. În ceea ce privește elicopterele, Airbus oferă cele mai eficiente soluții civile și militare de la nivel mondial.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci