Airbus plănuiește să testeze un dispozitiv de tipul „nas electronic" care folosește celule biologice pentru a imita ceea ce pot face câinii-geniști.
Airbus plănuiește să testeze un dispozitiv de tipul „nas electronic" care folosește celule biologice pentru a imita ceea ce pot face câinii-geniști, conform Engadget. Compania va monta senzorii în formă de meduză, dezvoltați de firma din Silicon Valley Koniku, în mai multe aeroporturi, chiar în acest an.
Tehnologia folosește procesoare de silicon îmbibate cu celule vii. „Am dezvoltat o tehnologie care este capabilă să detecteze mirosul – respiră aerul și îți spune practic ce este în aer", a transmis fondatorul Koniku, Ashiorenoya Agabi pentru Financial Times. „Ceea ce facem noi este să luăm celule biologice, fie celule HEK sau astrocite (celule din creier), și le modificăm genetic pentru a căpăta receptori olfactivi".
În timpul pandemiei Covid-19, companiile cercetează moduri de a detecta pericole biologice precum virusurile contagioase. Koniku a dezvăluit că tehnologia ajută la securitate, dar și în medicină, fiindcă „mirositoarele" pot detecta semne de cancer – în același mod prin care câinii pot detecta cancerul la prostată într-un mod extrem de precis. „Te trezești de dimineață, sufli în dispozitivul nostru... iar noi analizăm starea ta de sănătate, într-o manieră longitudinală. Aceasta este una dintre viziunile noastre", a spus Agabi.
Dispozitivele care presupun detectarea urmelor de substanțe periculoase asupra călătorilor nu au avut în general succes, așa că este simplu să fii sceptic despre orice noi formule. Cu toate acestea, faptul că dispozitivul este testat de Airbus este un semn bun pentru Koniku, o firmă mică cu doar 20 de angajați. Airbus colaborează cu compania din Silicon Valley din 2017 și plănuiesc împreună să creeze „o soluție de securitate completă, care schimbă regulile jocului".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News