Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, atacă în mod direct agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, dar şi direcţiile de statistică. Nicolescu a declarat miercuri că cele două instituţii dezinformează populaţia, creând voit confuzia că rata şomajului e acelaşi lucru cu numărul persoanelor inactive de pe piaţa muncii.
Autor: Adrian Stroescu
„Nu cred că în România şomajul e de doar 5%“, a declarat Nicolescu, citat de Curierul de Argeş.Preşedintele CJ şi-a explicat declaraţia spunând că, „şi după ce un cetăţean iese de sub evidenţa AJOFM, pentru că perioada de plată s-a epuizat, nu pentru că şi-ar fi găsit un loc de muncă, tot şomer rămâne, numai că nu mai primeşte indemnizaţie”.
Nicolescu a dat exemplu Spania, unde rata şomajului este de 20%, dar în ea sânt incluse şi persoanele care după ce au ieşit din plată nu şi-au găsit un loc de muncă.
Cu atât mai mult, a subliniat Nicolescu, sânt necesare centre locale de resurse pentru ocuparea forţei de muncă, aşa cum se doreşte a se înfiinţa la Curtea de Argeş, deoarece populaţia şomeră existentă la un moment dat va avea mult mai uşor acces la toate informaţiile cu privire la ofertele societăţilor comerciale din comunitatea respectivă. Mai mult, acesta a menţionat că, o dată cu deschiderea unor astfel de centre, se va realiza şi un dialog mai bun cu angajatorii, pentru a afla care sunt planurile lor în ce priveşte dinamica de personal pentru perioada următoare.
„Dezvoltarea socială, o problemă a statului“
Preşedintele CJ Argeş a precizat că instituţiile statului poartă o mare responsabilitate în ce priveşte relaţia cu cetăţeanul, motivând că ele ar trebui se intereseze de starea de fapt a populaţiei. Constantin Nicolescu a explicat de ce este importantă implicarea Consiliului Judeţean în dialogul cu partenerii locali.
„Printr-o permanentă colaborare cu şcolile, cu societăţile comerciale, vom şti care sunt modificările de pe piaţa muncii şi cum să ne planificăm strategiile de consiliere a populaţiei. Aceste cursuri de reinserţie profesională se fac în toată Europa. Necazul este că nu avem, nici din dreapta, nici din stînga, date despre câţi tâmplari sau zidari e nevoie la un moment dat, care este cererea societăţilor, pentru că la acest moment nu există o corelare la toate nivelurile. Dezvoltarea socială în Europa este una din problemele pe care le privim marginal, dar de fapt ea este o problemă a fiecărui stat. De aceea, considerăm mai mult decât necesare aceste centre de consiliere şi reinserţie profesională în toate municipiile şi oraşele“, a punctat Nicolescu, precizând că de un tratament egal trebuie să se bucure şi absolventul de liceu, şi absolventul de facultate, dar şi cel care a fost disponibilizat, pentru a se (re)încadra pe piaţa muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News