Ajunul Bobotezei 2023. Ce trebuie să pui pe masă ca să ai parte de belșug

Ajunul Bobotezei 2023. Ce trebuie să pui pe masă ca să ai parte de belșug / Foto: Pixabay, de nitell
Ajunul Bobotezei 2023. Ce trebuie să pui pe masă ca să ai parte de belșug / Foto: Pixabay, de nitell

Află în articol ce trebuie să pui pe masă de Ajunul Bobotezei.

Astăzi, 5 ianuarie, în calendarul ortodox 2023 este ajunul Bobotezei. Potrivit tradiției, în această zi se pregăteşte o masă asemănătoare cu masa din ajunul Crăciunului. Astfel, românii pun pe masă câte o faţă de masă, aleasă special pentru acest moment, scrie Alba24.ro.

În plus, gazda trebuie să pună sub fața de masă fân sau otavă, care la sfârșitul serii se dă de mâncare animalelor domestice. Pe lângă asta, în fiecare colț al mesei trebuie să fie așezați patru bulgări de sare. Potrivit tradiției, aceștia aduc noroc și îi feresc pe cei prezenți de ghinioane și neplăceri. Deasupra se aşează douăsprezece feluri de mâncare:

1. Colivă

2. Bob fiert

3. Fiertură de prune sau perje afumate

4. Sarmale umplute cu crupe / sarmale cu păsat (de post)

5. Borș de "burechiușe" sau "urechiușele babei" – borş de fasole albă în care se fierb colţunaşi mici, umpluţi cu ciuperci

6. Borş de pește

7. Pește prăjit

8. "Vărzare" – plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră

9. Plăcinte / prăjitură cu mac

10. Piftie

11. Cozonac

12. Tort de Sf. Ioan

Atenție! Până la sosirea preotului cu Iordanul sau Chiraleisa, nimeni nu se atinge de mâncare. Puteți mânca imediat după sfinţirea mesei. În plus, o parte din bucate trebuie să fie adăugate în hrana animalelor pentru "a fi protejate de boli şi pentru a fi bune de praşilă".

Rețetă de borș de pește 

Obiceiul spune că în ziua de Bobotează trebuie să mănânci borș de pește. Pentru această rețetă vei avea nevoie de mai multe ingrediente:

– un kilogram și jumătate de pește mic (caras, plătică, biban și/sau tacâmuri de pește (capete, cozi, oase))

– un kilogram și jumătate de pește mare tăiat rondele (crap, somn, sturion, știucă)

– un morcov mare

– o ceapă

– un ardei gras

– o felie de țelină

– o rădăcină de păstârnac

– o rădăcină de pătrunjel

– doi cartofi

– trei-patru roșii cărnoase

– două legături de leuștean proaspăt

– aproximativ trei litri de apă – se mai completează ulterior dacă mai e nevoie

– borș sau oțet – după gust

– sare – după gust

Mod de preparare

Mai întâi pune la fiert ardeiul și rădăcinoasele, cu puțină sare. Legumele trebuie curățate și tăiate în cuburi potrivit de mari în prealabil. După 10 minute poți adăuga cartofii tăiați cuburi. Atunci când legumele au fiert, poți pune roșiile tocate sau pasate, în funcție de preferințe. Apoi, lasă roșiile să fiarbă timp de 10 minute și adaugă peștele mic și/sau tacâmurile de pește. Atunci când observi că peștele a fiert, îl poți scoate din oală. Lasă-l să se răcorească pentru a putea curăța carnea de pe oase, scrie Bucate-aromate.ro.

După ce ai făcut acest lucru, mărunțește carnea și după adaug-o înapoi în ciorbă. Ulterior, toarnă aproximativ 200 de mililitri de borș sau două-trei linguri de oțet. Acum poți adăuga rondele mari de pește la fiert. Peștele mare va fi lăsat la fiert timp de 10-15 minute. După, scoate-l și pune-l într-un castron. Gustă din nou ciorba pentru a mai adăuga sare dacă crezi că este nevoie. Ulterior, adaugă leușteanul. Borșul de pește este gata pentru a fi savurat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel