Ajunul Crăciunului, cea mai grea zi din post: Ce înseamnă să ajunezi, cu adevărat. Cum se prepară turtele ”Scutecele lui Iisus” pentru seara de Ajun

pexels/ilustrativ
pexels/ilustrativ

Marți, 24 Decembrie, este Ajunul Crăciunului.

Ajunul Crăciunului este ultima zi de post dedicat Nașterii Domnului. Acest post aduce aminte de patriarhii și drepții Vechiului Testament, care au petrecut timp îndelungat, în post și rugăciune, așteptând venirea lui Mesia, Mântuitorul lumii. Dacă primele 39 de zile ale acestui post sunt mai ușoare, din punct de vedere alimentar, între ele existând mai multe zile în care Părinții Bisericii au rânduit "dezlegare la pește", cea de-a patruzecea zi a postului este una de aspră postire, adică de ajunare, notează crestinortodox.ro

În ajunul Crăciunului, fiecare credincios ajunează după putere, până la ora 15.00, timp în care nu mănâncă nimic.

În unele zone, credincioșii ajunează până mai târziu, așteptând răsăritul luceafărului de seară, în amintirea stelei care a vestit magilor Nașterea Domnului.

După ceasul prânzului, spre seară, se obișnuiește să se mănânce grâu fiert, amestecat cu fructe și miere, în amintirea postului Prorocului Daniel și al celor trei tineri din Babilon (Daniel 1, 5-16), mai arată sursa citată. 

Rețetă de turte ”Scutecele lui Iisus”

În seara zilei de Ajun, credincioșii iau o gustare dulce numită ”Scutecele lui Iisus”. Se coc pe plită lipii subțiri, frământate din făină, apă și sare care apoi se înmoaie în sirop dulce, respectiv în apă cu zahăr sau cu miere și se presară nucă măcinată. 

Nașterea Domnului este anunțată în lume de creștini prin colinde, încă din dimineața de Ajun. Tinerii și copiii care colindă, când vestea nașterii Domnului primesc mere, nuci, covrigi și cu turtele ”Scutecele lui Hristos”. 

În această ultimă zi de post, preotul merge la casele oamenilor cu o icoană a Nașterii Domnului. Tradiția este ca o slujbă în afara zidurilor bisericii, una pe ulițe, străduțe, prin curți și case, pe la ferestre și pe la uși. 

După noaptea de Ajun, în toate bisericile, trei zile la rând, se săvârșește Sfânta Liturghie. În perioada cuprinsă între Crăciun și Bobotează, datorită bucuriei marelui praznic al Nașterii Domnului, nu se fac îngenuncheri și plecăciuni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel