EXCLUSIV  Ajutoare umanitare în HUB-ul de la Tulcea. Teodorescu, CJ Tulcea: O barjă ia cam 17-20 de tiruri odată. Pe apă e cea mai bună soluţie să le ducem

Foto: Facebook, Communal Organization "Izmail Office of Investments Support"
Foto: Facebook, Communal Organization "Izmail Office of Investments Support"

Horia Teodorescu, preşedintele CJ Tulcea, a fost prezent în platoul DCNewsTV alături de Val Vîlcu unde a vorbit şi despre procedurile de primire, descărcare, sortare şi încărcare a paleţilor cu ajutoare pentru Ucraina.

În urmă cu câteva zile, reprezentanții Consiliului Județean Tulcea și ACoR Tulcea au primit vizita unei delegații oficiale alcătuite din reprezentanții la vârf ai Adunării Parlamentare a Mediteranei (APM). reprezentanții Consiliului Județean Tulcea și ACoR Tulcea au primit vizita unei delegații oficiale alcătuite din reprezentanții la vârf ai Adunării Parlamentare a Mediteranei (APM). Preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, a menţionat şi în interviul acordat DC NEWS despre astfel de vzite de lucru menite să ţină sub observaţie centrele de organizare şi plasare a ajutoarelor pentru Ucraina.

"În momentul de faţă, 22 de vagoane au plecat din Franţa şi se îndreaptă către noi, urmând să mai vină şi altele. Noi, mai departe, trebuie să le gestionăm şi să le trimitem în Ucraina. Protecţia Civilă Franceză este cel mai mare donator de ajutoare către Ucraina care a trecut prin hub-ul de la Tulcea. Sunt sute, poate mii de paleţi.  Sunt sigilaţi, noi nu avem acces la ele. Doar le descărcăm şi le reîncărcăm pe mijloacele de transport care merg către Ucraina. Deocamdată, costurile toate au fost suportate de voluntariatul local, avem şi câteva sponsorizări. De exemplu, singura care şi-a plătit o parte din cheltuielile de gestionare a acestor ajutoare a fost Protecţia Civilă Franceză care a trimis o sumă de bani, în rest nu s-a întâmplat absolut nimic şi a rămas pe spatele nostru, aici, pe local dar încercăm să ne descurcăm cum putem. Voluntari americani şi din Israel încearcă să găsească suport financiar pentru acest hub destul de bine pus la punct, astfel încât să aibă viaţă lungă. Ajutoarele din Ucraina nu se termină ieri, nici astăzi, nici mâine. Sprijinul pentru Ucraina va fi de durată, ei se raportează la ani, nu la o zi-două sau o săptămână. Lucrurile sunt complexe. Aici, la Tulcea, încercăm şi noi să facem ce putem. Chiar suntem verificaţi, vin să vadă ce se întâmplă cu ajutoarele lor şi rămân mereu încântaţi după ce văd cum ne descurcăm şi care este trasabilitatea produselor care se duc către Ucraina. Am ajuns la concluzia că ajutoarele au o anumită calitate, există un standard care trebuie întrunit înainte de a fi trimise." a mărturisit reprezentantul local.

Cea mai bună soluţie rămâne pe apă

Potrivit spuselor lui Teodorescu, sunt două variante de lucru: pe apă şi pe roţi. Acesta a explicat: "Containerele cu ajutoare au venit în Galaţi şi din Galaţi au fost trimise la noi unde au fost descărcate şi reaşezate pe priorităţi în hub-ul de aici. Apoi sunt încărcate pe barjă, o barjă ia cam 17-20 de tiruri odată sau se încarcă zilnic câte două-trei tiruri şi, astfel, ajutoarele se trimit către Ucraina pe roţi. Dar cea mai bună soluţie rămâne cea pe apă, distanţa dintre noi şi Ismail fiind foarte mică. Ne referim doar la acele ajutoare aferente populaţiei şi domeniului care ţine de sănătate."

Haos şi bătăi de cap în primele săptămâni de la izbucnirea războiului

"În primele două-trei săptămâni, a fost o ordine-n dezordine, un aflux de ajutoare de tot felul, de la pungi şi saci până la genţi de mână cu ce a putut fiecare să aducă. Asta ne-a creat mari bătăi de cap pentru că nu puteam să trimitem orice în Ucraina. Ajungi la costuri mai mari decât produsul. Vorbim aici, de exemplu, de haine de vară trimise iarna, e clar că ucrainenii n-au ce face cu ele. Noi a trebuit să le sortăm, să le punem pe paleţi, să ne asiguirăm că pe fiecare palet se află un anumit fel de produs, fie că era vorba de haine, medicamente, alimente, toate trebuiau luate la mână şi prioritizate în funcţie de nevoile şi cererile din partea ucrainenilor. Noi dsicutăm cu administraţiile militare din Odessa şi Ismail. În prima linie, în ordinea priorităţilor, sunt alimentele neperisabile" a mai spus Teodorescu.

Interviul integral aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel