Egiptul acuză Israelul că nu colaborează ca ajutoarele pentru civilii din Gaza să intre în zona de conflict.
Egiptul a declarat luni că Israelul nu cooperează la livrarea de ajutoare în Fâșia Gaza și la evacuarea de cetățeni străini prin unicul punct de acces pe care nu îl controlează în totalitate, ceea ce a dus la blocarea a sute de tone de provizii, relatează Reuters.
Cairo afirmă că trecerea Rafah, o posibilă deschidere vitală pentru aprovizionarea cu bunuri de strictă necesitate a enclavei palestiniene asediate de Israel, nu este oficial închisă, dar a devenit inoperabilă din cauza loviturilor aeriene israeliene de pe partea Gaza.
Pe măsură ce bombardamentele și asediul israelian asupra Fâșiei Gaza s-au intensificat, cei 2,3 milioane de locuitori ai teritoriului au rămas fără energie electrică, ceea ce a dus la aproape colapsul serviciilor de sănătate și aprovizionarea cu apă, cu stocurile de combustibil pentru generatoarele din spitale epuizate.
”Există o nevoie urgentă de a ameliora suferința civililor palestinieni din Gaza. Până în prezent, guvernul israelian nu a adoptat o poziție privind deschiderea trecerii Rafah dinspre Gaza pentru a permite intrarea de asistență și ieșirea cetățenilor din țări terțe", a declarat ministrul de externe egiptean Sameh Shoukry.
Oficiali americani sperau că Rafah va funcționa câteva ore luni după-amiază, a declarat purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, John Kirby, adăugând că speranțele anterioare de deschidere a trecerii fuseseră spulberate.
Postul de radio afiliat Hamas, Aqsa, a relatat că trecerea Rafah a fost din nou lovită de bombardamente israeliene luni. Partea egipteană a frontierei părea pustie luni după-amiază, cu proviziile de ajutor stocate în orașul învecinat Al Arish.
”Este crucial ca asistența care salvează vieți să fie permisă să treacă prin trecerea Rafah fără întârziere”, a declarat agenția umanitară a ONU, OCHA, într-un comunicat, anunțând că șeful său, Martin Griffiths, va călători la Cairo marți.
Populația din Fâșia Gaza este sub asediu de la lansarea celui mai intens atac al grupării Hamas, cel mai sângeros din ultimii 50 de ani, acesta fiind de altfel și cea mai intensă blocadă israeliană din istoria lor.
Sute de mii de palestinieni au fost strămutați în Fâșia Gaza, unii dintre ei luând cu ei mașini și bagaje spre sud, către trecerea Rafah, dar alții s-au întors spre nord după ce nu au reușit să găsească refugiu.
”Pe drumul nostru spre trecere, ei au bombardat strada Rafah și am început să țipăm”, a spus o locuitoare de lângă trecere, Hadeel Abu Dahoud. ”Niciun loc nu este în siguranță în Gaza.”
La fel ca și alții, Egiptul s-a pronunțat împotriva unei exoduri masive a locuitorilor din Gaza, reflectând temerile profunde ale lumii arabe că ultimul război ar putea declanșa un nou val de strămutare permanentă a palestinienilor de pe teritoriile în care au încercat să-și construiască un stat.
La începutul zilei de luni, doi surse de securitate egiptene au declarat pentru Reuters că s-a ajuns la un acord pentru o încetare temporară a focului în sudul Fâșiei Gaza, care urma să dureze câteva ore, pentru a facilita ajutorul umanitar și evacuările de la Rafah.
Cu toate acestea, televiziunea de stat egipteană a citat ulterior o sursă neidentificată de nivel înalt, care a spus că nu s-a ajuns la nicio încetare a focului. Oficialul Hamas, Izzat El-Reshiq, a declarat pentru Reuters că informațiile despre un acord pentru deschiderea trecerii sunt false, iar Israelul a negat de asemenea aceste informații.
La fața locului la Rafah, o sursă a spus că partea egipteană a trecerii este pregătită. Shoukry a declarat că Egiptul își propune să restabilească accesul regulat prin Rafah, inclusiv pentru palestinienii care caută tratament medical sau călătorii obișnuite.
Sute de tone de ajutoare de la ONG-uri și mai multe țări așteaptă în Al Arish să li se permită intrarea în Gaza.
”Stăm la semafor pentru ca ajutorul să poată intra, iar zeci de voluntari sunt pregătiți în orice moment”, a declarat un oficial al Semilunei Roșii din nordul Sinaiului.
În mod separat, imagini Reuters au arătat camioane cu steagurile ONU care păreau să părăsească Gaza spre Egipt prin trecerea Kerem Shalom controlată de Israel.
Circulația mărfurilor și a oamenilor prin Rafah a fost strâns controlată în cadrul blocadei impuse de Israel și Egipt asupra Gaza din 2007, după preluarea controlului de către Hamas asupra enclavei. De asemenea, doar călătorii înregistrați pot traversa.
Citește și: Ce este gruparea Hezbollah și ce rol are în războiul dintre Israel și Hamas
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu