State ale Uniunii Europene, printre care și România, dar și Marea Britanie și SUA au trimis ajutoare către India. Au apărut însă suspiciuni cu privire la ce s-a întâmplat cu donațiile, dar și că ar fi existat întârzieri în distribuirea ajutoarelor în țară.
Pe măsură ce criza devastatoare a Covid-19 din India s-a instalat luna trecută, țările din întreaga lume au început să trimită provizii medicale de urgență pentru a ajuta la stoparea creșterii infecțiilor, scrie BBC News.
La începutul săptămânii trecute, pachetele cu ventilatoare, medicamente și echipamente de oxigen au început să ajungă în India. Până duminică, aproximativ 300 de tone de provizii cu ajutorul a 25 de zboruri ajunseseră doar la Aeroportul Internațional Delhi.
Dar, pe măsură ce cazurile continuă să atingă niveluri record în toată țara, îngrijorările cresc cu privire la întârzierile în furnizarea de ajutor celor mai nevoiași.
Timp de câteva zile, o mare parte din marfă s-a așezat în hangarele aeroporturilor, în timp ce spitalele au solicitat mai mult sprijin. Aprovizionările nu au început să fie făcute decât luni seara, la mai mult de o săptămână după sosirea primului lot de asistență de urgență, au declarat oficialii statului presei locale.
O presupusă absență a informațiilor despre efortul de distribuire a ajutorului ridică semne de întrebare chiar și în țările donatoare străine, cu privire la destinația ajutorului.
India a raportat joi un număr de 412.262 de cazuri noi de Covid-19, un nou record într-o singură zi, potrivit unui bilanț al CNN compilat din cifrele publicate de Ministerul Sănătății din India.
Până în prezent, autoritățile au identificat 21.077.410 cazuri de coronavirus.
Țara a raportat, de asemenea, 3.980 de decese legate de Covid-19 joi, un alt nou record într-o singură zi. Până în prezent, 230.168 care au contractat virusul în India au murit.
Avionul Forțelor Aeriene Române cu ajutoarele trimise sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a aterizat, vineri, 30 aprilie, dimineață la ora 3:45, ora României, la New Delhi, conform unui comunicat de presă al DSU.
Operațiunea s-a desfășurat în urma activării Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Ajutorul trimis de către România Republicii India a constat în 75 de butelii de oxigen de 40 I, 80 concentratoare de oxigen de 5 l și 19 l și 20 de dispozitive de oxigenoterapie cu debit ridicat în vederea gestionării efectelor generate de creșterea exponențială a numărului de cazuri noi de persoane infectate cu noul Coronavirus, aflați în stare gravă.
Echipamentele medicale necesare continuării îngrijirii pacienților grav afectați de coronavirusul SARS-CoV-2 provin din donații ale societății civile.
În ciuda provocărilor logistice, guvernul central al Indiei afirmă că „lucrează 24x7” pentru a trimite echipamentele în zonele tensionate. Acesta a spus că ajutorul a fost trimis către aproximativ 38 de instituții din 31 de state până marți seara.
Un stat afectat grav, Punjab, a primit 100 de concentratoare de oxigen și 2.500 de doze de Remdesivir, a declarat miercuri un oficial de stat pentru BBC.
India se află în mijlocul unui al doilea val sever de cazuri. În ultimele 30 de zile, țara a înregistrat 8,3 milioane de cazuri.
Începând cu 22 aprilie, peste 300.000 de cazuri au fost adăugate în fiecare zi.
VEZI ȘI: Statele Unite au anunţat trimiterea imediată de ajutoare în India
Uniunea Europeană va oferi ajutor de urgență Indiei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci