Ajutor de până la 1.000 lei/ha pentru fermierii afectaţi de secetă

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor, în valoare de 300 de milioane de lei, destinată producătorilor agricoli pentru culturile afectate de secetă.

"Prin actul normativ se aprobă instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în primăvara anului 2022 și afectate de seceta pedologică din perioada martie – septembrie 2022", potrivit Agerpres.

Schema de ajutor de stat se acordă pentru culturile care au fost afectate de seceta pedologică în grade de peste 30% până la 100%, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor: porumb; floarea - soarelui; soia; mazăre.

Potrivit datelor colectate din evaluările pagubelor la culturi agricole, peste 148.000 de fermieri au fost afectați de seceta pedologică, iar o suprafață cultivată de peste 1.110.000 ha a fost compromisă, din care peste 705.000 ha cu porumb, peste 360.000 ha cu floarea – soarelui, peste 47.300 ha cu soia și peste 8.100 ha cu mazăre.

Suma necesară aplicării schemei este de 300.000.000 lei și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023.

Astfel, ajutorul de stat sub forma de grant unitar este în cuantum maxim de 1.000 lei/ha aferent unui grad de calamitare de 100%, care este prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturi.

Dacă procentul de calamitare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor depăşeşte 30%, cuantumul grantului acordat se diminuează.

Cine beneficiază de ajutorul în bani de la stat

- producători agricoli persoane fizice;

- producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale;

- producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare.

Direcțiile pentru agricultură județene reprezintă autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei. Sumele se plătesc până la data de 31 decembrie 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel