Ajutor pentru fermierii afectați de importurile ucrainene. Florin Barbu, ministrul Agriculturii, anunță un sprijin de "2 lei/litru pentru 50% din motorina folosită în 2022"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anunțat un ajutor de 2 lei/litru pentru 50% din motorina folosită în 2022 pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina.

"Am propus, astăzi, în Guvern şi au fost  adoptate trei acte normative, Hotărâri de Guvern, în sprijinul fermierilor români şi a producţiei româneşti, primul act se referă la un sprijin de urgenţă pe care îl acordăm fermierilor din sectorul vegetal, care au avut mari dificultăţi în valorificarea producţiei obţinute în anul 2022, în contexul războiului din Ucraina, din cauza importurilor de cereale.

Sprijinul pe care îl acordăm este de 2 lei pe litru pentru 50% din motorină folosită pe parcursul anului 2022 în lucrările agricole. De acest sprijin beneficiază toţi  producătorii agricoli, indiferent de formă de organizare, care au depus o cerere unică de plată în 2022 pentru cel puţin un hectar cultivat de porumb, orz, floarea soarelui şi răpită. Grantul se stabileşte la un cuantum de 78 de litri de carburant per hectar.

Este pentru prima dată când acordăm un astfel de sprijin pe motorina folosită în agricultură pentru toţi fermierii, indiferent de formă de organizare. În total, de acest sprijin vor beneficia peste 360.000 de fermieri. Schema de ajutor de stat este aproximativ 305 milioane de lei.

În plus, prin adoptarea acestui act normativ, o parte importantă dintre fermierii români din sectorul vegetal beneficiază de un sprijin total din partea Guvernului de 3,63 de lei/litrul de motorină folosit în lucrările agricole efectuate în anul 2022, ceea ce înseamnă cam jumătate din preţul carburantului", a spus Florin Barbu, la sfârşitul şedinţei de guvern.

Vezi și: Legumicultorii primesc bani de la stat. Este vorba de câteva mii de euro. Cât se încasează prin Programul Tomata

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel