Analistul Bogdan Chirieac a comentat decizia Congresului Statelor Unite ale Americii de a aproba ajutorul militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, în contextul în care situația se complică, iar Rusia compară Republica Moldova cu Ucraina și Armenia.
Congresul Statelor Unite ale Americii a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Decizia vine după luni întregi de tergiversări în care situația de pe front s-a complicat. Președintele Zelenski a vorbit despre efortul din ce în ce mai mare pe care îl depun ucrainenii în a se apără, având o lipsă importantă de armament. Este o chestiune de timp până când acest ajutor va fi accesat de Kiev. Pe de altă parte, situația se complică și din cauza a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Mai exact, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov a comparat Republica Moldova cu Ucraina și Armenia, declarând că Occidentul a făcut-o pe Maia Sandu să tragă în mod deschis Moldova în NATO, fie în mod direct fie prin unificarea cu România. Analistul Bogdan Chirieac a comentat tot acest context care pare să se complice de la o zi la alta, într-o intervenție la România TV.
"Cu toții sperăm că ajutorul acesta va opri un pic ofensiva Rusiei. Pe măsură ce Rusia cheltuie mai multe resurse și timp în atacul asupra Ucrainei, există această speranță că poporul rus se va trezi și nu va mai accepta conducerea dictatorului Putin. Altminteri, altă speranță nu avem, noi lumea civilizată, în privința războiului din Ucraina. Sigur, ajutorul vine cam târziu, dar mai bine mai târziu decât niciodată. Zelenski a salutat, de altfel, acest ajutor care este absolut necesar. Între timp, există consecințe. Armata este demoralizată, s-au pierdut posesii cheie pe linia frontului. În privința Republicii Moldova, eu sper că la un moment dat, toți analiștii occidentali care continuă cu încăpățânare, așa cum fac de decenii, să vadă atacul rusesc în zona de nord a Europei, să se uite cu atenție la noi, în sud. Flancul acesta sud-estic trebuie întărit cu orice preț. Deci, dincolo să atace Harkovul, să atace în nord, da, probabil că Rusia va ataca. Totuși, ținta este Odesa, în sud la Marea Neagră și gurile Dunării. Dacă ne uităm cu atenție ei pregătesc Găgăuzia pentru alipire, la fel ca Transnistria. Ei spun că dacă se reunifică Republica Moldova cu România, atunci Găgăuzia trece la Federația Rusă. Este extrem de complicat și nimeni nu vrea să vadă", a spus Bogdan Chirieac.
"Austria este placă turnantă a spionajului sovietic și occidental, încă din vremea Războiului Rece. Acum, Austria este avanpost al Federației Ruse în inima occidentului. Nu înseamnă că austriecii sunt spioni ruși, dar influența Federației Ruse în Austria este copleșitoare. Nu doar în domeniul informațiilor, ci și în domeniul financiar-bancar, economic. Deci, nu ne mirăm că se întâmplă așa ceva. Avem și o explicație semi oficială a refuzului Austriei de a primi România și Bulgaria în Schengen. Cei care ar fi cei mai deranjați de această premieră ar fi cei din Federația Rusă. Atunci, Austria în ciuda tuturor argumentelor pe care le-au oferit România, Bulgaria, dar și Occidentul, nu dorește sub niciun motiv să accepte. Ascultă de comandamentul Moscovei de a opri intrarea noastră în Schengen", a concluzionat Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu