Cât este ajutorul de deces și cine poate beneficia de acesta.
Ajutorul de deces este un sprijin financiar pe care statul îl acordă și de care pot beneficia familiile persoanelor asigurate sau a pensionarilor.
Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), acest ajutor de deces se acordă în cazul decesului:
- asiguratului
- pensionarului
- persoanei care se află în concediu pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv până la 7 ani în cazul copilului cu handicap, dacă anterior suspendării raportului de muncă sau de serviciu pentru acordarea acestui concediu, persoana era asigurată obligatoriu
- unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului
- unui membru de familie al persoanei aflate în concediu pentru creşterea copilului.
În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului se achită unei singure persoane, care poate fi, după caz: soțul supraviețuitor, copilului, părintele, tutorele, curatorul, oricare persoană care dovedește cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există o altă solicitare din partea acestor persoane.
În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achită asiguratului sau pensionarului al cărui membru de familie a decedat.
Potrivit legii, membru de familie poate fi: soțul/soția, copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați ăn plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, părinții și bunicii oricăruia dintre soți.
Potrivit site-ului CNPP, cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual, prin Legea bugetului asigurărilor de stat, iar acesta nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut.
În acest an, ajutorul de deces, în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului este în valoare de 6.789 lei, respectiv de 3.395 lei în cazul decesului unui membru de familiei al asiguratului sau al pensionarului.
Ajutorul de deces se achită în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare de către: casa teritorială de pensii, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului respectiv al unui membru de familie al acestuia; instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia.
Cheltuielile cu înmormântarea pot să varieze, în funcție de oraș, dar și de pachetul de oferte al firmelor de pompe funebre, de la 2.700 de lei, pachetul clasic, la 6.000 de lei, pachetul de incinerare.
Citește și: Transferul dosarului de pensie în cazul schimbării domiciliului în alt județ. Care sunt pașii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu