Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a vorbit despre ajutorul militar pentru Ucraina și modul în care Alianța Nord-Atlantică se adaptează la noile provocări ale prezentului, la 75 de ani de la fondare.
Într-un interviu exclusiv pentru FoxNews, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, a fost întrebat de gazda Trey Gowdy, fost membru al Camerei Reprezentanților din SUA, de ajutorul militar pentru Ucraina, de peste 60 de miliarde de dolari, pe care Washingtonul l-a acordat Kievului.
„Am fost în Washington DC, în Senat, când legislația a fost adoptată. Bineînțeles că aprobarea acestui ajutor va avea un impact pe câmpul de luptă, dar cred că nu va fi decisiv (n.r. pentru soarta războiului).
În cadrul NATO, suportul venit din partea Statelor Unite reprezintă aproximativ 50% din sprijinul acordat de toți ceilalți aliați ai Ucrainei. Acum câteva luni am fost probabil prea optimiști, atunci când a început contraofensiva Ucrainei, dar nu cred că acum ar trebui să fim pesimiști. E o situație mai delicată, dar cu ajutorul nostru, cu reziliența și cu curajul ucrainenilor, ei vor fi capabili să reziste și în final să triumfe în acest război care este, de asemenea, războiul nostru. Lupta lor este lupta noastră, împotriva intimidărilor și împotriva agresiunii.
De asemenea, să nu uităm că alte țări, precum China, se uită la ce se întâmplă în Ucraina. Ei se uită și își fac calcule privitoare la ce facem și ce nu facem. Sunt încrezător că Ucraina va triumfa și cu ajutorul nostru tot efortul - pentru această națiune curajoasă, pentru Europa și pentru restul lumii - va merita“, a zis Mircea Geoană.
„Toate țările din NATO au ajutat Ucraina. De exemplu, Islanda, care nu are o armată, și-a pus la dispoziție infrastructura de transport și aeroporturile. Să nu uităm că aproximativ 50 de națiuni - nu vorbesc aici de SUA sau țări din NATO - sprijină de asemenea Ucraina. Mă refer la țări din regiunea Indo-Pacific, țări care cred în democrație și care cred că lupta Ucrainei este justă.
NATO reprezintă doar ajutorul militar, dar în același timp există și un ajutor economic și financiar, care de asemenea reprezintă tot bani. Există totodată și ajutor umanitar pentru Ucraina. Sunt numeroși refugiați, numeroase familii cu copii de care țările europene au grijă. Și aceștia tot cu bani sunt întreținuți.
Dacă vom cumula toate aceste lucruri, este clar că Statele Unite ale Americii joacă un rol important, dar fiecare își face partea sa de responsabilitate. Fiecare dintre noi înțelege că este o luptă comună pentru libertate, pentru democrație și pentru norme (n.r. internaționale) în acest război pe care îl trăim.“, a mai punctat Mircea Geoană.
Întrebat despre ce va face NATO pentru a rămâne la cele mai înalte standarde tehnologice și pentru a-și păstra întâietatea în materie de inovație, Mircea Geoană a spus:
„Conduc departamentul de inovație în NATO și avem un imens ecosistem de inovație în Alianță și, de asemenea, la partenerii noștri. Chiar acum sunt la Universitatea Purdue, una dintre universitățile de inginerie de vârf. Ieri am fost la MIT în Boston. Avem 140 de locuri diferite în cadrul Alianței Nord-Atlantice în care lucrăm la inovație pentru securitatea și libertatea noastră.
NATO este, de asemenea, prima organizație din lume care a pus în funcțiune și a operat un fond de inovație (n.r. Fondul NATO de Inovare (NIF)). 32 de națiuni din NATO, inclusiv Suedia, ultima țară intrată în Alianță, reprezintă peste 50% din PIB-ul lumii. NATO reprezintă de asemenea peste 50% din cheltuielile pentru apărare la nivel mondial. De aceea NATO este o forță formidabilă.
Suntem după 75 de ani de când părinții noștri fondatori au avut o idee frumoasă de a crea NATO. În iulie va fi un summit la Washington și suntem pregătiți să continuăm să facem ceea ce trebuie să facem - să protejăm libertatea pentru un miliard de oameni. Aceasta este misiunea sacră a alianței noastre.“, a conchis Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News