Împăratul Japoniei, Akihito, va abdica pe 30 aprilie.
Împăratul Japoniei, Akihito, şi împărăteasa Michiko vor primi titlul de 'împăraţi emeriţi' după ce şeful statului japonez va abdica în favoarea primului său copil, Naruhito, pe 30 aprilie, a informat luni Agenţia Casei Imperiale japoneze, citată de EFE. Instituţia a publicat un document care cuprinde termenii ce trebuie folosiţi, în japoneză şi engleză, în ceea ce priveşte succesiunea imperială.
Documentul a fost elaborat după discuţii cu Ministerul Afacerilor Externe şi studierea titlurilor utilizate de familiile regale din alte ţări. De asemenea, instituţia a explicat că a ales termenul 'emerit' cu scopul de 'a exprima admiraţia şi respectul pentru acumularea de experienţă şi realizări' de către cuplul imperial japonez pe parcursul celor 30 de ani de domnie. Akihito, 85 de ani, va renunţa la tron pe 30 aprilie, devenind primul împărat nipon care abdică în ultimii peste 200 de ani. Fiul său Naruhito, 59 de ani, va deveni împărat o zi mai târziu în cadrul unei eveniment cu uşile închise, în timp ce ceremonia oficială va avea loc pe 22 octombrie la palatul imperial din Tokyo, cu participarea a mii de invitaţi şi a delegaţiilor internaţionale.
La 7 ianuarie 1989, la vârsta de 87 de ani, înceta din viaţă împăratul Hirohito, în urma unui cancer duodenal. Prinţul Akihito a fost proclamat împărat în aceeaşi zi şi a devenit cel de-al 125-lea împărat al Japoniei. Ceremonia de încoronare a avut loc la 12 noiembrie 1990. Din momentul urcării pe tron, împăratul Akihito şi împărăteasa Michiko au depus un efort constant în vederea apropierii familiei imperiale de poporul japonez.
Împăratul îndeplineşte acele acte în materie de stat prevăzute de Constituţie, cum ar fi numirea primului-ministru şi a judecătorului-şef al Curţii Supreme, numirea unor miniştri de stat şi alţi înalţi oficiali, convoacă Dieta Naţională, promulgă legi şi tratate, acordă onoruri şi înmânează premii, atestă acreditările ambasadorilor, primeşte ambasadori străini, etc. În aceste chestiuni de stat, el acţionează la sfatul şi aprobarea Cabinetului.
Împăratul Akihito şi împărăteasa Michiko au trei copii: Naruhito, prinţul moştenitor al Japoniei (n. 23 februarie 1960), prinţul Akishino (n. 30 noiembrie 1965) şi prinţesa Sayako (n. 18 aprilie 1969; după căsătorie doamna Yoshiki Kuroda). Prinţul moştenitor Naruhito este căsătorit cu prinţesa Masako şi au o fiică, prinţesa Aiko. Prinţul Akishino este căsătorit cu prinţesa Kiko şi au trei copii: prinţesa Mako, prinţesa Kako şi prinţul Hisahito, potrivit www.kunaicho.go.jp. În ultimul deceniu, împăratul Akihito a întâmpinat mai multe probleme de sănătate, în august 2016, acesta declarând că se teme că vârsta îl va împiedica să-şi îndeplinească îndatoririle ce îi revin ca simbol al poporului şi unităţii naţiunii.
În acest context, la 9 iunie 2017, Parlamentul japonez a votat o lege ce permite împăratului Akihito să renunţe la tron. La 1 decembrie 2017, Consiliul Casei Imperiale, prezidat de premierul Shinzo Abe, s-a hotărât asupra datei la care împăratul Akihito va abdica, respectiv data de 30 aprilie 2019. Ultima abdicare a fost cea a împăratului Kokaku în 1817, notează Reuters.
Citește și:
Japonia, ceremonie de succesiune la tron. Interdicții
Prinţesa Ayako a Japoniei s-a căsătorit. A pierdut titlul imperial
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News