Al 12-lea punct de pe lista lui Barroso, trimis lui Ponta de la Bruxelles pe 4 octombrie

barroso
barroso

Executivul a primit o nouă solicitare imperativă de la Comisia Europeană. Oficiali ai CE au avertizat Guvernul României că deţin informaţii conform cărora a fost elaborat, fără consultarea membrilor Comisiei, un proiect de OUG în domeniul concurenței.  Avertismentul este inclus într-un document ”interceptat” de Mediafax și a fost transmis direct de către Klaus Wiedner, Şeful Unităţii de Legislaţie privind achiziţiile publice din cadrul Direcţiei Generale Piaţa Internă şi Servicii (DG Markt), prin e-mail, la 4 octombrie.

Proiectul de lege viza controlul parlamentar asupra CNSC, iar comisarii europeni au cerut Guvernului să evite orice modificări care afectează independenţa instituţiei. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) reglementează licitațiile publice , prin acceptarea sau respingerea unei contestaţii depuse de către comopaniile participante. Piaţa achiziţiilor publice se apropie, ca valoare,  de nivelul a 15% din PIB.

Atenţionarea CE vizează un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legislaţiei achiziţiilor publice, prezentat la în luna septembrie de către Mediafax. În prezent, șeful Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor este ales prin vot secret de membrii Consiliului, cu majoritate absolută. OUG ar urma să stabilească numirea de către Parlament. Consiliul ar urma să fie condus de un preşedinte numit dintre membrii săi de către Camera Deputaţilor şi Senat întrunite în şedinţă comună, la propunerea comisiilor parlamentare de specialitate ale celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.

Conform proiectului, contestaţiile depuse la licitaţii ar urma să fie soluţionate prin complete a căror specializare "să fie determinată de sediul autorităţii contractante, obiectul achiziţiei publice sau valoarea estimată a acesteia", iar componenţa completelor va putea fi stabilită şi modificată de către preşedintele Consiliului. O astfel de prevedere, dacă va fi aprobată, ar urma să excludă principiul repartizării aleatorii a dosarelor de achiziţie publică spre completele de soluţionare a contestaţiilor, iar preşedintele CNSC numit de Parlament ar avea drept de decizie în acest caz.

Proiectul a fost redactat în contextul în care premierul Victor Ponta a declarat la acea dată că "birocraţia politică" şi CNSC, "numit de fostul Guvern ca să nu ne lase pe noi", a blocat licitaţia Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale pentru consultanţă la reactualizarea studiului de fezabilitate aferent contractului de concesiune a autostrăzii Comarnic-Braşov.

Conducerea Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană a  recomandat Guvernului să dispună transmiterea către Comisie a proiectului respectiv şi să iniţieze dialogul pe această temă cu reprezentanţii DG Markt.

În luna iulie, Jose Barroso i-a trimis lui Victor Ponta 11 întrebări legate de referendum, multe dintre aceste puncte fiind imperative ale Comisiei Europene. Executivul a îndeplinit sau a răspuns tuturor celor 11 chestiuni ridicate de Barroso.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel