Rețeaua de spionaj ar fi mult mai mare, iar una dintre figurile principale este un fost director al Wirecard, de naționalitate austriac.
Autoritățile din Regatul Unit au prins un alt cetățean bulgar care se ocupa cu acte de spionaj în favoarea Moscovei. Bulgarul Tihomir Ivanov Ivanchev, 38 de ani, domiciliat în vestul Londrei, a fost declarat inculpat într-un dosar care cuprinde acțiuni subversive și de spionaj. Acesta se alătură altor 5 bulgari suspectați de aceleași fapte.
Cei șase sunt acuzați de "conspiraţie pentru a colecta informaţii destinate a fi direct sau indirect utile unui inamic, cu un scop prejudiciabil securităţii şi intereselor statului".
Procesul are să înceapă în octombrie, anul acesta.
Grupul de șase persoane, aflați toți în custodie, este presupus a face parte dintr-o rețea care obține și prelucrează informații în numele Rusiei. Multe dintre activități au avut loc în afara țării, dar coordonarea a avut loc în Marea Britanie, au declarat procurorii.
Tihomir Ivanchev, în vârstă de 38 de ani, este pus sub acuzația de conspirație prin efectuarea de spionaj între august 2020 și februarie 2023.
Cei cinci bulgari - trei bărbați și două femei - au fost arestați anul trecut sub aceeași acuzație de "conspirație pentru colectarea de informații destinate să fie utilie direct sau indirect unui inamic", și anume Rusia.
Suspecții au fost acuzați că au conspirat cu Jan Marsalek, un cetățean austriac care nu este acuzat în acest caz, și "alții necunoscuți".
Marsalek este fostul director de operare al furnizorului german de sisteme de plată Wirecard, care s-a prăbușit în 2020 într-un scandal de fraudă. Marsalek, considerat o figură cheie în acel scandal, este subiectul căutărilor din vara anului 2020, locația sa fiind și astăzi necunoscută.
Ceilalți cinci - Orlin Roussev, în vârstă de 46 de ani, Bizer Dzhambazov, în vârstă de 42 de ani, Katrin Ivanova și Ivan Stoyanov, ambii în vârstă de 32 de ani, și Vanya Gaberova, în vârstă de 29 de ani - vor fi judecați în octombrie, într-un proces estimat să dureze patru luni.
Roussev, Dzhambazov și Ivanova fuseseră deja arestați în februarie sub suspiciunea deținerii de documente de identitate false. În timpul unei apariții în instanță în iulie, procurorii au afirmat că aceștia aveau 34 de documente de identitate, dintre care unele erau suspectate a fi false, din Marea Britanie, Bulgaria, Franța, Italia, Spania, Croația, Slovenia, Grecia și Cehia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu