Cel de-al doilea contingent format din 40 de pompieri a plecat sâmbătă spre Franţa, pentru schimbarea efectivelor care, în ultimele două săptămâni, au sprijinit omologii francezi prin activităţi de monitorizare a zonelor cu risc de incendii de pădure.
Astăzi, 13 iulie, cel de-al doilea contingent format din 40 de pompieri a început deplasarea către Franţa, pe ruta Arad - Budapesta - Maribor - Ljubljana - Padova - Piacenza - Nice - Montpelier - Perpignan, pentru schimbarea efectivelor care, în ultimele două săptămâni, au sprijinit omologii francezi prin activităţi de monitorizare a zonelor cu risc de incendii de pădure, în sudul ţării gazdă, informează IGSU.
Astfel, cei 40 de pompieri salvatori vor fi înlocuiţi cu un alt contingent de militari, care vor încadra tehnica de intervenţie alocată iniţial pe teritoriul francez.
Începând cu 1 iulie, cei 40 de pompieri aflaţi în Franţa s-au familiarizat cu terenul şi condiţiile specifice intervenţiilor, efectuând patrule în zonele cu risc de incendiu.
Aceste activităţi au consolidat capacităţile noastre de reacţie şi pregătire în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, care pot pune în pericol viaţa şi bunurile comunităţii. În paralel, colegii noştri au desfăşurat sesiuni de antrenament şi pregătire alături de omologii francezi, punând în valoare aspectele esenţiale ale unei intervenţii rapide şi eficiente în cazul incendiilor de pădure, mai arată sursa citată.
În perioada 1 - 31 iulie, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, participă cu un modul naţional specializat de stins incendii de pădure la un program de pre-poziţionare, organizat de Direcţia Generală Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO, în vederea consolidării rezilienţei autorităţilor franceze în gestionarea acestui tip de risc.
Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activităţii de pregătire a modulelor de intervenţie aparţinând statelor membre, precum şi îmbunătăţirea interoperabilităţii între forţele participante.
Activarea şi operaţionalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare şi stingere a focarelor de pe teritoriul Franţei, în locaţiile stabilite de partenerii francezi.
Primul contingent, care însumează 40 de pompieri şi 8 mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure de 3.000 litri, 1 cisternă de 30.000 litri, 1 autospecială de stingere cu capacitate mare de 10.000 litri, 2 autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi 1 microbuz), a plecat din România în data de 28 iunie, ajungând în Franţa în seara zilei de 30 iunie. A
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu