Victoria electorală a lui Donald Trump îl va readuce la Casa Albă, dar atât aliații, cât și criticii au subliniat clar că al doilea său mandat nu va semăna deloc cu primul.
Publicitate
Având acum Partidul Republican în întregime de partea sa, iar figurile anti-Trump eliminate definitiv, Trump va intra în Biroul Oval cu experiența anterioară și cu un bagaj de resentimente față de ceea ce el consideră a fi eșecurile sistemului față de el.
Spre deosebire de prima sa victorie la Colegiul Electoral în 2016, Trump câștigă și votul popular în acest an — oferindu-i oportunitatea de a afirma că are un mandat de susținere națională, ceva ce i-a lipsit data trecută și i-a provocat frustrare.
„America ne-a oferit un mandat puternic și fără precedent”, a declarat Trump unei mulțimi extaziate în West Palm Beach, Florida, miercuri dimineață devreme. El și-a rezumat abordarea pentru al doilea mandat astfel: „Voi guverna după un motto simplu: Promisiuni făcute, promisiuni respectate.”
Tot acest context face ca următorii patru ani să fie incerti și greu de anticipat, spre deosebire de prima președinție a lui Trump. Rivala sa, vicepreședinta Kamala Harris, a încercat să avertizeze alegătorii cu privire la riscuri. Dar pentru susținătorii săi, promisiunile de a repara ceea ce el numește o țară „ruptă” — chiar dacă asta înseamnă să abandoneze principii vechi — au fost esența întregii sale campanii.
Figuri care odinioară sperau să acționeze ca forțe stabilizatoare — inclusiv o serie de șefi de cabinet, secretari ai apărării, un consilier de securitate națională, un consilier de informații naționale și un procuror general — l-au abandonat pe Trump, lăsând în urmă acuzații despre caracterul și abilitățile sale.
Ei au fost înlocuiți de un grup de consilieri și oficiali dezinteresați de a-l tempera pe Trump. În loc să acționeze ca o contragreutate, cei care lucrează acum pentru Trump împărtășesc opiniile sale și sunt hotărâți să susțină promisiunile extreme pe care le-a făcut ca și candidat, fără să țină cont de norme, tradiții sau legi pe care asistenții anteriori încercau să le mențină.
Axa de influență a lui Trump s-a schimbat semnificativ de când a părăsit funcția în ianuarie 2021. În timp ce fiica sa, Ivanka Trump, și soțul ei, Jared Kushner, erau cândva figuri proeminente în campania sa și consilieri de rang înalt la Casa Albă, aceștia s-au retras de la ritmul zilnic al politicii. Ivanka Trump a declarat clar că nu intenționează să revină la Casa Albă, iar, deși Kushner s-a implicat în eforturile de tranziție, surse familiare cu planurile sale au spus că este puțin probabil să își părăsească firma de capital privat.
În schimb, Trump a ajuns să se bazeze pe persoane precum Donald Trump Jr., Elon Musk și Susie Wiles pe parcursul celei de-a treia campanii pentru Casa Albă.
Fostul președinte pare, de asemenea, dornic să-i răsplătească pe cei care l-au susținut — precum Robert F. Kennedy, Jr. — chiar dacă punctele lor de vedere sunt departe de curentul principal. În ciuda teoriilor conspiraționiste despre vaccinuri și a comentariilor antisemite, RFK Jr. a declarat recent că Trump i-a spus că va „lupta din greu” pentru el, dacă Kennedy dorește să conducă Departamentul pentru Sănătate și Servicii Umane.
Marcat de experiența sa cu birourile juridice ale agențiilor, Trump va căuta să populeze guvernul de această dată cu avocați care să găsească justificări legale pentru cele mai radicale idei ale sale, în loc să ridice obiecții.
Chiar și acum, Trump a ocolit procesul de tranziție convențional și a refuzat să semneze acorduri de etică ce ar permite echipei sale de campanie să colaboreze cu administrația Biden pentru predare, un proces care de obicei începe cu șase luni înainte de alegeri. Întârzierea se datorează neîncrederii profunde a lui Trump față de agențiile federale, mai ales cele care nu sunt conduse de loialiștii săi. Acest lucru înseamnă că echipa sa nu a fost obligată să dezvăluie donatorii pentru procesul de tranziție, dar, de asemenea, a fost blocată de la accesul la informările de securitate națională și de la obținerea milioanelor de dolari în finanțare pentru a ajuta tranziția.
Pe măsură ce lupta asupra formulării acordurilor s-a prelungit, ducând la nerespectarea unor termene importante, asistenții lui Trump nu pot obține autorizații de securitate. (Unii au sugerat să efectueze propriile verificări de securitate, fără implicarea FBI-ului.)
În Congres, unde republicanii moderați criticau ocazional comportamentul extravagant al lui Trump, acum loialitatea față de acesta este aproape unanimă în rândul Partidului Republican. Eforturile de a limita puterea prezidențială din ultimii patru ani s-au estompat în mare parte, iar republicanii anti-Trump fie s-au retras, fie au fost votați în afara funcției.
Curțile federale au fost, de asemenea, restructurate de când Trump a fost în funcție, inclusiv Curtea Supremă, care acum are o majoritate conservatoare superioară, capabilă să confirme acțiuni care ar fi fost anterior anulate în primul mandat al lui Trump.
De asemenea, el își reia poziția în fruntea guvernului federal cu un nivel considerabil de putere extins, după ce Curtea Supremă a decis că președinții au imunitate pentru acțiuni oficiale în timpul mandatului. Victoria lui Trump îi va permite probabil să scape de cele mai multe, dacă nu de toate cazurile legale cu care se confrunta.
Poate cel mai important, Trump însuși s-a schimbat, spun cei care îl cunosc. Au trecut patru ani de când a părăsit Washingtonul în 2021, iar, deși nu a publicat detalii extinse despre starea sa de sănătate, au fost momente când a părut obosit sau nesigur.
În public și în privat, Trump a devenit tot mai consumat de dorința de răzbunare, în moduri care nu erau atât de vizibile cel puțin în primele zile ale primei sale administrații. Este mai furios și face puține eforturi să-și ascundă mânia.
Primii patru ani ai președinției lui Trump au fost marcați de o rotație constantă de personal, decizii haotice bazate pe impulsuri și frustrări continue din partea președintelui legate de faptul că guvernul federal nu se putea plia după voința sa.
De exemplu, a devenit furios uneori pe Departamentul de Justiție pentru că, în opinia sa, nu a investigat corespunzător inamicii săi politici sau nu a adus acuzații împotriva acestora. Și, deși a încercat — și a fost ulterior pus sub acuzare pentru acest lucru — să răstoarne rezultatele alegerilor din 2020, eforturile sale au eșuat.
În ceea ce privește politica, multe dintre măsurile pe care a încercat să le implementeze au fost anulate, fie de asistenți care au găsit căi de a diminua efectul ordinelor sale, fie din cauza incompetenței unui personal format, în mare parte, din persoane din afara guvernului.
De această dată, multe dintre mecanismele de protecție împotriva celor mai extreme acțiuni propuse de Trump vor lipsi. Iar cei care lucrează pentru el au devenit mai pricepuți în a manevra pârghiile guvernului pentru a folosi puterea mai eficient.
Trump are pregătit un set de ordine executive, documente de politici și inversări de reglementări pe care intenționează să le implementeze imediat ce va fi învestit, au declarat două surse familiare cu planul.
Pe măsură ce își recrutează personalul pentru noua administrație, Trump și consilierii săi au făcut clar că prioritatea principală este loialitatea, având în vedere experiența amară cu numirile de rang înalt din administrația anterioară, care s-au întors împotriva sa. Trump a indicat că deciziile de personal au fost poate cele mai mari greșeli ale primei sale președinții.
Selecția de personal de această dată va fi intenționat axată pe persoane care nu vor încerca să îi submineze agenda din interior, acuzație pe care Trump a adus-o celor pe care i-a concediat de la Casa Albă.
Fostul său procuror general, Bill Barr, a avertizat într-un interviu la CNN vara trecută că loialitatea „este o stradă cu sens unic pentru el” și că Trump „lasă în urmă doar distrugere.” Totuși, mulți nou-veniți și-au exprimat interesul de a lucra pentru Trump în ciuda acestui lucru.
Coprincipialul echipei de tranziție, CEO-ul Cantor Fitzgerald, Howard Lutnick, a identificat mii de potențiali angajați pentru noul președinte ales. Trump a schimbat dramatic echipa de tranziție la câteva zile după ce a câștigat Casa Albă în 2016.
Trump a clarificat, în ultimele săptămâni, că este dispus să ocolească Congresul și procesul obișnuit de confirmare a cabinetului pentru numiri în funcții înalte. De mai multe ori, el i-a întrebat pe candidați dacă sunt dispuși să servească ca secretari interimari, considerând că acest lucru îi oferă mai multă flexibilitate dacă dorește să facă schimbări.
Coprincipialul echipei de tranziție, CEO-ul Cantor Fitzgerald, Howard Lutnick, a identificat mii de potențiali angajați pentru noul președinte ales. Trump a schimbat dramatic echipa de tranziție la câteva zile după ce a câștigat Casa Albă în 2016.
Trump a clarificat, în ultimele săptămâni, că este dispus să ocolească Congresul și procesul obișnuit de confirmare a cabinetului pentru numiri în funcții înalte. De mai multe ori, el i-a întrebat pe candidați dacă sunt dispuși să servească ca secretari interimari, considerând că acest lucru îi oferă mai multă flexibilitate dacă dorește să facă schimbări.
Munca de identificare a acestor persoane a început cu mult înainte de alegeri, diverse organizații aliniate cu Trump întocmind liste de loialiști pe care să le prezinte echipei sale de tranziție în cazul în care ar câștiga. Trump a inițiat măsuri pentru a înlătura angajații guvernamentali considerați insuficient de loiali în ultimul an al primului său mandat, un efort condus de fostul său body-man, John McEntee; acum, aceste eforturi vor fi aplicate de la începutul administrației.
Trump însuși a promis că va aplica lecțiile din primul său mandat pentru a evita, în parte, ceea ce consideră a fi greșelile care i-au împiedicat capacitatea de a guverna după dorința sa.
Nu cunoșteam pe nimeni (în timpul primului mandat). Nu eram o persoană de Washington. Rareori eram acolo,” a spus Trump săptămâna trecută într-un interviu pentru Fox News. „Acum îi cunosc pe toți. Îi cunosc pe cei buni, puternici, slabi, stupizi. Îi cunosc pe toți. Și vom face din nou această țară măreață. Trebuie să ne salvăm țara”, conform CNN.
CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu cazurile penale și civile ale lui Trump acum că a fost reales
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu