Al treilea val de caniculă. Scad brusc temperaturile joi, și cu 15 grade! Elena Mateescu: Temperaturile maxime vor atinge 27 de grade

România, în momentul de vârf al valului trei de caniculă. Mateescu Cod roșu de instabilitate termică. FOTO: DC News
România, în momentul de vârf al valului trei de caniculă. Mateescu Cod roșu de instabilitate termică. FOTO: DC News

Temperaturile ridicate din aceste zile au fost momentul de vârf al celui de al treilea val de căldură. Joi și vineri se așteaptă scăderi radicale ale temperaturilor, de până la 10-15 grade Celsius.

Elena Mateescu, directorul ANM, a afirmat că se menține valul de căldură, canicula de zilele acestea fiind ”momentul de vârf” al celui de-al treilea val. Totodată, nu exclude ca și în luna august să ne confruntăm cu temperaturi ridicate.

”Mâine, valul de căldură persistent și deosebit de accentuat va fi de interes pentru arealul de sud și sud-est a țării, acolo unde va rămâne în vigoare atenționarea meteorologică de cod roșu, portocaliu și galben.

Ne așteptăm ca în zonele vizate de codul roșu să înregistrăm temperaturi maxime, la umbră, de 40-42 de grade Celsius, în cele aflate sub incidența codului portocaliu, 37-39 de grade, iar la codul galben, 33-37 de grade.

Astăzi am consemnat, în această după-amiază, 41 de grade la umbră, la Zimnicea, Turnu Măgurele, inclusiv în Capitală, de asemenea, la foarte multe stații din partea de sud, 39-40 grade, indicele de disconfort termic a fost unul deosebit de accentuat, cu mult peste 80 de unități și, de asemenea, temperaturile resimțite 44 de grade”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.

Cod roșu de instabilitate termică accentuată

”Dar și-au făcut apariția și fenomenele de instabilitate termică accentuată, în regiunile intra-carpatice și în mod deosebit în partea de vest a țării, acolo unde este în vigoare o atenționare meteorologică de cod galben și care a fost dublată de avertizări meteorologice de tip nowcasting de cod portocaliu și chiar roșu, trei până în prezent, pentru areale din Bihor, din județul Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara”, a mai spus Elena Mateescu.

Potrivit directorului ANM, acesta a fost ”momentul de vârf” al valului de caniculă de până în prezent.

”De joi, într-adevăr vom consemna o scădere radicală a valorilor termice, mai mult de 10-15 grade Celsius, deoarece temperaturile maxime vor atinge circa 27 de grade în sudul țării. De vineri, va mai crește, la 31 de grade, iar la sfârșitul acestei săptămâni ne apropiem din nou de 34-35 de grade”, a mai spus Elena Mateescu.

Întrebată despre posibilitatea unui val patru, directorul ANM a afirmat că ”nu trebuie să excludem niciodată această posibilitate, pentru că luna august își păstrează caracteristicile lunii lui Cuptor prin frecvența numărului de zile cu valori de peste 35 de grade Celsius”.

Citește și: Prăpăd în Elveția: Tornadă asociată cu o furtună. Au măturat La Chaux-de-Fonds cu rafale de vânt de 215 km/h - VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel