Alain Delon, monstru sacru al cinematografiei, premiat şi omagiat la Festivalul de la Cannes

Actorul francez Alain Delon, un monstru sacru al cinematografiei, a fost deosebit de emoţionat duminică în momentul în care a primit un trofeu Palme d'Or onorific pentru întreaga carieră la Festivalul de la Cannes, în pofida protestelor unor asociaţii feministe, şi a mulţumit publicului prezent la eveniment, informează AFP.

'De multă vreme nu am mai plâns atât de mult', a mărturisit starul de 83 de ani, cu chipul înroşit de emoţie, atunci când a primit acea recompensă din mâinile fiicei sale, Anouchka, în ropotele de aplauze ale spectatorilor. Într-o sală arhiplină şi în prezenţa ministrului francez al Culturii, Franck Riester, a preşedintelui Festivalului de la Cannes, Pierre Lescure, şi a delegatului general Thierry Fremaux, spectatorii au fost invitaţi să poarte insigne pe care era imprimat cuvântul 'star', ce reaminteau de insigna purtată de Alain Delon la Cannes în 2007.

'Această seară seamănă puţin cu un omagiu postum, realizat însă în timpul vieţii mele. Voi pleca, dar nu voi pleca fără să vă mulţumesc', a declarat Alain Delon. 'Dacă sunt un star, şi pentru asta vreau să vă mulţumesc, atunci publicului trebuie să-i mulţumesc şi nimănui altcuiva', a adăugat actorul, evocându-le în acelaşi timp pe cele două femei din viaţa lui, actriţele Mireille Darc şi Romy Schneider. În trecut, legenda cinematografiei franceze a anilor 1960 şi 1970 a păşit de mai multe ori pe covorul roşu de la Cannes, inclusiv pe muzica filmului 'Clanul Sicilienilor', regizat de Henri Verneuil.

Purtând la reverul hainei o insignă cu o reproducere a copertei revistei Paris Match în care se anunţa naşterea fiicei sale, starul francez a salutat îndelung publicul şi a semnat mai multe autografe. Petiţie Această zi de omagii a început încă de dimineaţă printr-un masterclass, pe durata căruia starul francez a evocat timp de aproape o oră şi jumătate amintirile sale legate de universul cinematografic. A profitat de ocazie pentru a le omagia pe femeile care i-au permis să devină actor: 'Femeile sunt acelea care m-au iubit, care m-au ajutat să fac această meserie, care au dorit ca eu să o fac şi care s-au bătut pentru ca eu să o fac', a declarat artistul francez, care a filmat alături de regizori celebri, precum Visconti, Melville şi Antonioni.

Acest trofeu Palme d'Or onorific a fost însă precedat de o polemică, declanşată chiar înainte de debutul festivalului. Mai multe asociaţii feministe i-au reproşat actorului că este 'rasist, homofob şi misogin', potrivit asociaţiei americane Women and Hollywood, care îşi sprijină afirmaţia pe mai multe remarci rostite în trecut de starul francez. O petiţie, care a adunat deja peste 25.000 de semnături, a cerut organizatorilor de la Cannes 'să nu îl premieze' pe Alain Delon. 'Nimeni nu este obligat să fie de acord cu mine. Însă există un lucru pe lumea aceasta de care sunt sigur, de care sunt mândru, iar acel lucru este cariera mea', a declarat Alain Delon în momentul în care a primit trofeul. 'Acest Palme d'Or mi-a fost oferit pentru cariera mea şi pentru nimic altceva şi de aceea mă simt atât de mândru'. În săptămânalul Le Journal du Dimanche, Alain Delon a încercat să răspundă criticilor săi, reproşându-le inclusiv faptul că 'au inventat declaraţii'.

'Lui Alain Delon nu îi este frică să nu placă, să se înşele, nu îi este frică să fie singur', a subliniat duminică seară Thierry Fremaux, adăugând că organizatorii şi Festivalul de la Cannes vor fi 'întotdeauna alături de artişti'. Relaţii tensionate Deşi a acceptat să primească un Palme d'Or onorific, Alain Delon a întreţinut întotdeauna relaţii tensionate cu Festivalul de la Cannes. Actorul a venit cel mai recent pe Croazetă în 2013 pentru a asista la proiecţia unei versiuni restaurate a filmului 'Plein Soleil', de Rene Clement, după ce în 2010 a prezentat o versiune restaurată a filmului 'Ghepardul'.

Însă înainte de acele două prezenţe, starul francez a ignorat timp de peste 10 ani festivalul, vexat de faptul că nu a fost invitat la manifestările organizate cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a evenimentului, în 1997. Alain Delon a fost prezent în competiţia de la Cannes pentru prima dată în 1961 cu filmul 'Quelle joie de vivre', de Rene Clement, apoi cu 'L'Eclipse', de Michelangelo Antonioni în 1962 - recompensat cu Premiul Juriului - şi cu 'Ghepardul', de Luchino Visconti - câştigătorul trofeului Palme d'Or din 1963. Însă în 1976, filmul său 'Monsieur Klein', de Joseph Losey, a fost primit cu răceală, provocându-i o primă dezamăgire starului francez. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel