Rebelul filmului francez, simbol al cinematografiei europene și unul dintre cei mai iubiți actori ai lumii, legendarul Alain Delon vine pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, ce se va desfăşura între 2 şi 11 iunie.
Figură emblematică a marelui ecran, starul francez a cucerit inimile publicului în epoca de aur a cinematografiei europene, fiind considerat unul dintre cei mai frumoși bărbați ai tuturor timpurilor.
Pentru contribuția sa artistică excepțională, TIFF îi va acorda în acest an marelui actor Premiul pentru întreaga carieră. În onoarea sa, în 9 iunie, Piața Unirii va găzdui o proiecție specială a filmului Afacerea Pigot/ Pour la peau d’un flic (1981), thriller-ul regizat de Alain Delon, avându-l pe îndrăgitul actor francez și în rol principal.
Cu Claudia Cardinale în Ghepardul
„Mă bucur că şi în acest an îi vom putea oferi publicului nostru drag o întâlnire excepţională cu o legendă a cinema-ului mondial. Alain Delon este un actor iubit, admirat de multe generaţii şi cred că participarea lui la această ediţie a festivalului va fi un moment de vârf, care va rămâne în inimile tuturor”, declara pentru presă Tudor Giurgiu, președintele festivalului.
Alain Delon și Nathalie Delon în Samuraiul
Cu o carieră impresionantă și peste 100 de interpretări memorabile, actorul, producătorul, scenaristul și regizorul Alain Delon (81 de ani) aniversează anul acesta 60 de ani de la debutul său în cinematografie. Șase decenii în care a strălucit pe marile ecrane în pelicule care au făcut istorie: Rocco și frații săi (1960), în regia lui Luchino Visconti, film care a primit Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Veneţia, În plin soare/ Plein soleil, adaptare a romanului Monsieur Ripley de Patricia Highsmith, regizată de René Clément(1960), Eclipsa (1962), Ghepardul (1963), în care le dă replica lui Burt Lancaster şi Claudiei Cardinale.
Cariera lui ia avânt în anii 60, când a filmat sub conducerea unor regizori renumiţi, ca Henri Verneuil, în Melodie en sous-sol (1963), René Clément, care îl va distribui de patru ori, sau Jean-Pierre Melville, în Samuraiul în 1968.
Cu Jean gabin în Melodie en sou-sols
Laleaua neagră (1964), Samuraiul (1967), Borsalino (1970), Notre histoire (1984) sau Pe cuvânt de polițist/ Parole de flic (1985) sunt doar câteva dintre filmele pentru care Alain Delon este considerat cel mai important actor francez al secolului XX.
În anii 70, Alain Delon se lansează ca producător. După L'Insoumis,din 1964, a produs 26 de filme, de la Jeff Borsalino la Deux hommes dans la ville, trecând prin Dancing machine. În acest deceniu el duce la extrem două aspecte esenţiale ale personajului Delon: fetişismul vestimentar (pălărie şi impermeabil) şi profesionalismul. Regăsim aceste aspecte în Le Cercle Rouge de Jean-Pierre Melville, în 1970, sau Un flic şi Borsalino & Co.
Alături de Ursula Andress în filmul Soleil rouge
În anii 90 joacă în Dancing machine, unde interpretează rolul unui profesor de dans, în Le Retour de Casanova, în care îl descoperim pe seducătorul veneţian care începe să îmbătrânească, sau în Le Jour et la nuit.
În 1998, după mai mult de 30 de ani, se reîntâlneşte cu partenerul său din Borsalino, Jean-Paul Belmondo, şi cu Vanessa Paradis pentru a filma Une chance sur deux, o comedie plină de aluzii la carierele lor. Iar în anul următor, Alain Delon îşi anunţă retragerea din cinema, decizie asupra căreia revine însă repede, acceptând rolul din Les Acteurs de Bertrand Blier.
Cu Catherine Deneuve în Un Flic
În sfârşit, îşi face marea revenire pe ecrane în Iulius Cesar din Astérix la Jocurile Olimpice.
Actorul revine în anii 2000 în centrul atenţiei, graţie televiziunii, cu serialele Fabio Montale (2002) şi Frank Niva (2003), apoi cu filmul de televiziune Le Lion (2003) în care apare alături de fiica sa, Anouchka.
Se consacră, de asemenea, teatrului şi urcă pe scenă în Sur la route de Madison (2007), Love Letters (2008) şi Une journée ordinaire (2011). În 2013, revine în această ultimă producţie, dându-i replica fiicei sale.
Alain Delon s-a născut la data de 8 noiembrie 1935 în periferia Parisului. A fost mereu exmatriculat din diferite şcoli, iar la 17 ani s-a angajat în Marină. A plecat apoi în Indochina, unde a participat la lupte îndârjite. Întors în Franţa, a avut mai multe meserii umile. A început să frecventeze cartierul Saint-Germain-des-Prés, unde şi-a făcut mai mulţi prieteni, cel mai important fiind Jean-Claude Brialy.
În Borsalino and co
Nimic din copilăria tulbure sau din adolescența plină de peripeții nu oferea indicii despre succesul răsunător pe care avea să-l cunoască în jurul vârstei de 23 de ani în cinema, fără a avea studii dramatice. Frumusețea magnetică și farmecul personal au făcut ca actorul să fie curtat încă de la începuturi de industria hollywoodiană, care i-a oferit un contract pe 7 ani, după ce dăduse o probă la Roma. A refuzat însă șansa de a fi distribuit într-unul dintre filmele lui David O. Selznick, hotărându-se să primească propunerea regizorului Yves Allégret, care i-a oferit primul său rol, la 22 de ani, în Quand la femme s'en mêle. În 1958, în Christine, joacă pentru prima dată alături de Romy Schneider, fermecătoarea actriță ce avea să-i devină, ulterior, logodnică.
Jean Paul Belmondo și Alain Delon în Borsalino
După rolul din Ghepardul/ Il Gattopardo, în 1964, Alain Delon a fost nominalizat pentru prima dată la Globul de Aur. În 1977 a ajuns pe lista favoriților la Premiile César pentru rolul principal din Mr. Klein (r. Joseph Losey), iar interpretarea din Notre Histoire (r. Bertrand Blier) i-a adus în 1985 Premiul pentru cel mai bun actor.
Festivalul de la Berlin i-a acordat Ursul de Aur onorific în 1995, iar în 2005 a fost numit Ofițer al Legiunii de Onoare de către preşedintele Jacques Chirac, pentru contribuţia sa la arta cinematografică.
În Obelix la Jocurile Olimpice
Rebelul enigmatic al cinematografiei franceze a colaborat, de-a lungul carierei sale, cu nume precum Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni şi Louis Malle, iar meritele i-au fost recunoscute, în nenumărate rânduri, de marile festivaluri. Dintre toți cineaștii iluștri alături de care a lucrat, Delon îl consideră însă pe Jean-Pierre Melville cel mai bun regizor al tuturor timpurilor. Cercul roșu/ Le cercle rouge (1970), în care actorul interpretează rolul unui criminal proaspăt eliberat din închisoare, gata să comită o nouă infracțiune, se va bucura de o proiecție specială la TIFF, în cadrul Retrospectivei Jean-Pierre Melville.
Alain Delon a devenit un simbol al masculinității și a inspirat, de-a lungul timpului, nu numai industria de fashion & beauty, ci și cultura pop. Are propria linie de accesorii și parfumuri de lux și apare pe coperta albumului The Queen is Dead al celor de la The Smiths. Beautiful Killer, piesa Madonnei de pe albumul MDNA, e un omagiu adus actorului.
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film. Transilvania.
Un gentleman al stilului
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu