Cea mai simplă și naturală metodă de prevenire a îmbolnăvirii bebelușilor este ignorată în România. Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, rata mortalităţii infantile în România nu înregistrează nicio scădere. În 2014 aceasta se păstrează la nivelul îngrijorător de 8,8‰.
Alăptarea este unul dintre puţinii factori de protecţie la îndemână, cu eficacitate dovedită în prevenirea îmbolnăvirilor la sugar. Organizaţia Salvaţi Copiii susţine alăptarea exclusivă până la 6 luni şi recomandată până la 2 ani, conform standardelor OMS.
Dacă bebeluşii ar primi colostru – primul lapte matern - în prima oră de viaţă, sistemul lor imunitar ar fi stimulat instantaneu, iar şansele de supravieţuire s-ar tripla. În România, în maternităţile publice nu există un program de suport post-natal adecvat, pentru tinerele mămici, care să încurajeze alăptarea.
Alăptarea exclusivă salvează viața copilului
"Enterocolita ulcero-necrotică este o complicaţie foarte frecventă în cazul nașterilor premature sau a copiilor cu greutate mică la naştere. Această afecţiune demonstrează faptul că mucoasa intestinală fragilă trebuie cruţată o perioadă de timp de mâncare, astfel încât alăptarea exclusivă nu este numai recomandată, ci este chiar salvatoare", spune dr. Ilinca Gussi, obstetrician.
"Considerăm că efortul susţinut de până acum, pentru reducerea mortalităţii infantile, ar putea fi amplificat dacă mai multe mame ar fi încurajate să alăpteze. Prin parteneriate cu asociaţiile profesionale, experţi în nutriţie şi alăptare, dar şi prin intervenţie directă în comunităţile defavorizate, Salvaţi Copiii susţine activ alăptarea", arată Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.
Ultimul loc la alimentația naturală, primul la mortalitatea infantilă
În ciuda faptului că beneficiile alăptării au fost clar dovedite,în România, rata alăptării exclusive este de aproximativ 13%, cifră ce ne plasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Mai mult, inițierea alăptării în prima jumătate de oră de la naștere se face, în România, la numai 8,3% dintre copii.
Din păcate, există piedici majore în promovarea beneficiilor alăptării, precum lipsa educaţiei şi a unor demersuri permanente de informare, dar şi lipsa asistenţilor sociali şi a moaşelor, în mediul rural.
Din acest motiv, Salvaţi Copiii România desfăşoară programul Fiecare Copil Contează, în comunităţi din întreaga ţară, ca parte a campaniei mondiale Every One, prin care se urmăreşte reducerea cu 15% a mortalităţii infantile şi a mortalității copiilor cu vârste de până la 5 ani, până la finalul anului 2015.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News