Alăptarea, esențială pentru nou-născut

alaptare san mame copil bebelus sugar
alaptare san mame copil bebelus sugar

Organizația Națiunilor Unite (ONU) estimează că circa 78 de milioane de nou-născuţi au un risc mai mare de deces în fiecare an deoarece nu sunt alăptaţi în prima oră după naştere.

În țările subdezvoltate sau în curs de dezvoltare, doar doi din cinci copii sunt alăptaţi imediat după naştere, au arătat, luni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), care au realizat împreună un studiu în 76 de ţări cu venituri mici şi medii.

„Când este vorba despre începutul alăptării, sincronizarea este esenţială. În unele ţări, poate fi chiar o problemă de viaţă şi de moarte", a subliniatHenrietta Fore, directorul executiv al UNICEF, la conferința ocazionată de lansarea studiului și de debutul Săptămânii Mondiale a Alăptării.  

Încurajați alăptarea!

Cele două agenţii care țin de Organizația Națiunilor Unite (ONU) au lansat, cu aceeași ocazie, un îndemn guvernelor din toate țările să ofere mai mult sprijin mamelor şi persoanelor care lucrează în sistemul sanitar în perioada de după naştere şi să limiteze comercializarea laptelui praf folosit ca substitut al laptelui matern, notează Agerpres.

Contactul piele pe piele dintre mamă şi copil stimulează lactaţia, care, în special imediat după naştere, este bogată în substanţe nutritive şi în anticorpi, s-a arătat la conferință.

Un studiu realizat anterior arăta că amânarea alăptării cu două până la 23 de ore creşte riscul de deces al nou-născutului cu până la 33%.

Mituri de care trebuie să uităm

Potrivit cercetării realizată de OMS șI UNICEF, alăptarea imediat după naștere este o practică obișnuită în Africa de Est şi Sud, dar mai puţin de un sfert dintre nou-născuţii din Asia de Est şi zona Pacificului au acces rapid la alăptare.

Printre motivele pentru care nou-născuții nu sunt puși imediat la sânul mamei studiul menţionează mai multe practici izvorâte din mituri care nu au nicio bază reală, inclusiv aruncarea primei cantităţi de lapte matern sau alimentarea nou-născutului cu apă îndulcită sau lapte praf.

De asemenea, creşterea numărului de naşteri prin cezariană a condus la scăderea alăptării, mai arată OMS şi UNICEF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel