Alarma FAO arată că rețurile produselor alimentare nu au fost niciodată atât de mari ca în luna martie. Cele mai sărace țări vor fi printre primele care vor simți efectul crizei alimentare care amenință să copleșească planeta.
Publicitate
Cerealele, uleiurile vegetale și alte alimente de bază și-au văzut prețurile crescând în ultimele luni, pentru a exploda vertiginos după izbucnirea războiului din Ucraina.
FAO – Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură – a anunțat că prețurile produselor alimentare au atins în martie cele mai ridicate niveluri înregistrate vreodată (+ 12,6% față de februarie 2022 și +33, 6% față de martie 2021).
World food commodity prices reached their highest levels ever in March, as war in #Ukraine spreads shocks through markets.
— FAO Newsroom (@FAOnews) April 8, 2022
The @FAO Food Price Index averaged 159.3 points in March, up 12.6% from Feb 2022 and was 33.6% higher than in March 2021.
???? https://t.co/BxZAlthZKS pic.twitter.com/h6E2vLOTaO
Cu toate acestea, chiar și buzunarele cetățenilor din cele mai bogate țări suferă de creșterea de neoprit a prețurilor, cu perspectiva unui război îndelungat între Rusia și Ucraina, principalii exportatori de grâu din lume.
Ucraina este cel mai mare exportator mondial de semințe de floarea soarelui, iar recolta din acest an va fi mai mult decât decimată. Aceste problemele afectează întregul lanț alimentar.
The war in Ukraine is compromising global food security.
— FAO (@FAO) April 8, 2022
Supporting agricultural resilience in Ukraine & around the world has never been more important to avert a global food crisis.
???? https://t.co/okzr0oQn4c pic.twitter.com/aYSShSD83E
Prognozele sunt atât de sumbre încât secretarul general al ONU, António Guterres , a avertizat – în urmă cu un deceniu – că, dacă nimic nu se va schimba, un val de foamete și o criză alimentară mondială ar putea lovi în curând planeta, provocând o prăbușire a sistemului alimentar global.
De fapt, 30% din producția mondială de grâu , 80% din producția de ulei de floarea soarelui și o cincime din comerțul cu porumb depind de Ucraina și Rusia;
Unele țări din Orientul Mijlociu inclusiv Egipt, Siria și Liban, din Africa de Nord dar și din Asia de Sud-Est sunt puternic dependente de această producție.
Ahmed Hoteit, șeful sindicatului importatorilor de cereale din Liban: ”Libanul importă aproximativ 80% din grâul său din Ucraina, se consumă aproximativ 6200-6300 de tone în fiecare an. Anul trecut am importat 5200 de tone din Ucraina. Ucraina, restul din Rusia, Moldova și România, suntem cu siguranță afectați de această criză”.
Sursa: Euronews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu