Sateliţii Agenţiei Spaţiale Europene au surprins un fenomen alarmant: gheaţa din zona arctică se topeşte mult mai repede decât se estimase şi în scurt timp ar putea să dispară complet.
Sateliţii au furnizat noi imagini, care atestă că în ultimul an s-au topit 900 de kilometri cubi de gheaţă din această regiune.Prin urmare, fenomenul de topire are loc mult mai repede şi, dacă se menţine acest ritm, în doar 10 ani calota glaciară din zona arctică ar putea să dispară complet.Cauzele acestei topiri rapide sunt încălzirea globală şi emisia de gaze cu efect de seră.
Cercetările savanţilor se bazează pe datele oferite de un satelit lansat în anul 2010, dar şi de submarine, care au analizat grosimea stratului de gheaţă.Dacă toată gheaţa din această zonă se va topi, consecinţele vor fi devastatoare. Numai gheţarii din Groenlanda ar putea provoca creşterea nivelului mărilor cu 7 metri.
Ultimul studiu realizat contrazice articolul publicat luna trecută de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, care au susţinut că gheaţa din Groenlanda este mai putin predispusă la topire decât se credea iniţial."Este prea devreme să vorbim despre dispariţia calotei glaciare”, a declarat Kurt Kjaer, cel care a condus studiul anterior.El a explicat că există perioade de topire accelerată a gheţii, dar acestea sunt urmate de perioade în care fenomenul este mult diminuat, chiar oprit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News