Alba: Expoziţie inedită a liceenilor pentru Ziua Justiţiei, printr-un proiect ce vizează educaţia juridică a tinerilor

O expoziţie inedită despre "Justiţia în Artă, Arta Justiţiei", cu lucrări realizate de elevi ai Liceului de Artă "Regina Maria" Alba Iulia, a fost organizată, în cadrul unui parteneriat de educaţie juridică, de Curtea de Apel (CA) Alba Iulia, care a marcat astfel joi Ziua Justiţiei.

"Apropierea dintre CA Alba Iulia şi Liceul de Artă 'Regina Maria' are un element comun, educaţia juridică a tinerei generaţii, realizată cu speranţa într-un viitor mai bun pentru ei, într-o lume mai educată şi mai dreaptă. Astfel a apărut acest parteneriat, care îşi propune să dezvolte acest subiect intrat în agenda publică din ultimii ani. Parteneriatul a apărut firesc. Creativitatea şi spontaneitatea elevilor şi profesorilor s-au îmbinat în mod fericit şi cu dorinţa CA Alba Iulia de a diversifica şi de a face mai interesante activităţile de educaţie juridică", a afirmat Cosmin Muntean, expert la Biroul de Informare şi Relaţii Publice.

El a menţionat că parteneriatul a început prin realizarea unor tablouri de către patru liceene pentru amenajarea noii săli de conferinţe şi seminarii a CA Alba Iulia şi prin simularea unui proces, "Baltagul", în regia şi interpretarea elevilor de clasa a XI-a, în una din sălile de judecată ale instanţei.

Ulterior, CA Alba Iulia le-a lansat o provocare elevilor liceului, şi anume, să realizeze lucrări având ca temă "Justiţia în Artă, Arta Justiţiei". Aşa au apărut lucrările expuse joi, majoritatea picturi, despre "Miss Justice", "Lady Justice", "Marele Judecător", "Lex", "Dura Lex", "Sed Lex", "Coruperea lui Themis", "Principiul de incertitudine", "Inefabila Justiţie", "Balanţa" şi "Nimic fără măsură". Pe lângă cele 25 de picturi creaţii ale unor elevi din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a, un licean din a IX-a, Denis Cristorian, a realizat un modelaj în lut despre cum vede el "Sentinţa".

Profesoara Diana Ţuculescu a dezvăluit că, iniţial, a fost "şocată" de temă, pe care a apreciat-o drept "grea şi surprinzătoare", primul său gând fiind asemenea ignorantului care vede o girafă şi spune că "aşa ceva nu există". Însă, a constatat că elevii au fost "dezinvolţi" şi, văzându-le lucrările, a înţeles că, "în limbaj vizual contemporan, constrângerea stimulează imaginaţia".

"Expoziţia aceasta, tulburându-ne inerţia, neatenţia, confortul schemelor mentale, răspunde dezinvolt, sincer şi creativ ideii de justiţie, aşa cum apare ea în imaginarul lor tânăr", a spus Diana Ţuculescu.

Vicepreşedintele CA Alba Iulia Aurelian Mocan a apreciat că lucrările sunt "deosebit de sugestive şi chiar tulburătoare, pentru că înfăţişează inclusiv dimensiunea dramatică pe care o implică înfăptuirea justiţiei". Mocan a afirmat că lucrările expuse nu reprezintă pentru magistraţii prezenţi la vernisaj doar un prilej pentru un exerciţiu de admiraţie, ci şi unul pentru adâncă reflecţie.

CA Alba Iulia a organizat joi un eveniment dedicat Zilei Justiţiei, unde, pe lângă angajaţii instanţei, au fost invitaţi şi preşedinţi ai altor curţi de apel, decani ai unor barouri, procurori. "Despre virtutea justiţiei" a vorbit cu acest prilej preşedintele CA Alba Iulia, Liviu Gheorghe Odagiu, iar vicepreşedintele Adrian Emil Hancaş a citit "Rugăciunea unui judecător", publicată în 1921.

Ziua Justiţiei este sărbătorită în România din anul 1994.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel