Rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a explicat în exclusivitate la DC News despre bursele private pe care studenții facultății le pot primi.
„Sunt parteneriate și sunt pachete oferite pentru studenți, pentru că o companie care dorește să se dezvolte trebuie să își creeze și o bază de resurse umane. Și atunci vin cu propuneri pentru studenți, eu spun extrem de atractive, dacă stau și compar cu perioada în care am fost student, nu aveam asemenea propuneri. Dacă vii și propui o bursă, dau un exemplu concret, de 2.000 de lei, net pe lună, pentru un student, doar să vină peste vară, 3 luni de zile, maxim 6 ore pe zi, să facă practică în companie, ceea ce este un lucru extraordinar și neapărat necesar, pentru că atunci ei sunt puși la punct cu tehnologia, atunci viitorii absolvenți știu exact ce înseamnă piața muncii, știu exact ceea ce îi așteaptă. Deci oferindu-le o astfel de bursă pe o perioadă de 4 ani de zile și pe o perioadă de 3 ani de zile, depinde de specializare, și pe urmă să le oferi și un loc de muncă bine și chiar foarte bine plătit la nivelul actual din România este un lucru extraordinar”, a declarat Daniel Breaz, rector al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, invitatul analistului politic Bogdan Chirieac.
„Chiar este. Chiar este și aș vrea să detaliați acest program. Poate că ar putea fi un exemplu și pentru alte universități din România”, a spus Chirieac.
„Se tot discută de partea de dualitate, colaborarea universitate - companie, universitate - instituție publică, dar aici funcționează foarte bine în special cu companiile private, care pot și își permit și au posibilitatea și cadrul legislativ să utilizeze anumite fonduri în aceste scopuri. Sunt selectați studenți, bineînțeles, trebuie să își și dorească studenții respectivi să semneze acest parteneriat, care din nou spun, nu îi obligă ca după finalizarea studiilor să se angajeze neapărat în compania respectivă. Singura obligație este ca pe perioada studiilor, atunci când li se oferă această bursă netă de 2.000 de lei pe lună, reprezintă un salariu peste minimul pe economie actualmente în România, doar ca să te pregătești și să faci practică ca specialist pe perioada vacanței de vară și pe urmă să ai și oportunitatea de a rămâne în cadrul companiei respective, pe o poziție importantă pentru un absolvent, este un lucru foarte bun”, a explicat Daniel Breaz.
„Și bursa oferită de stat e separată?”, a întrebat Bogdan Chirieac.
„Bursa oferită de stat este cu totul o altă problemă, adică poate un student să ia și o bursă oferită de statul român pentru meritele pe care le are după fiecare sesiune de examene și respectiv să ia și această bursă privată”, a mai adăugat Daniel Breaz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News