Un concurs de alergare montană la care sunt înscrişi concurenţi din cinci ţări, care va avea loc la Rimetea, îşi propune atât promovarea Munţilor Trascău, cât şi a unui stil de viaţă marcat de grija pentru natură, astfel încât organizatorii au decis să înlocuiască vasele de plastic cu cele din tărâţe, iar tradiţionalele pahare de unică folosinţă vor fi eliminate din punctele de hidratare.
Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES, cea de-a doua ediţie a concursului de alergare montană "Trascău Trail Run" va avea loc în 28 septembrie la Rimetea, pe unul din cele mai frumoase trasee din Transilvania, ce include şi Piatra Secuiului şi Cetatea Colţeşti.
"Evenimentul îşi propune promovarea munţilor Trascău, a satelor Rimetea şi Colţeşti, precum şi a obiceiurilor şi afacerilor locale. La punctele de alimentare, concurenţii vor găsi delicioasa brânză de Colţeşti şi cozonacii somodi, cu miere şi scorţişoară, specifici zonei. 'Trascău Trail Run' promovează un stil de viaţă sănătos, marcat de grija pentru corp şi natură. Astfel că la faţa locului vom înlocui vasele de plastic cu cele din tărâţe, iar tradiţionalele pahare de unică folosinţă vor fi eliminate din punctele de hidratare", se arată în comunicat.
Organizatorii afirmă că doresc popularizarea sporturilor montane în rândul tinerilor şi implicarea comunităţii locale, în proiect fiind implicaţi peste 50 de voluntari activi.
Concursul este dedicat "atât alergătorilor experimentaţi, cât şi celor ce doresc să încerce muntele cu degetul". Competiţia are trei probe, respectiv un semimaraton, un cros de 8,5 kilometri şi o probă de 2,5 kilometri destinată familiilor.
Semimaratonul, o cursă de 23 de kilometri cu 1.500 de metri diferenţă pozitivă de nivel, se va bucura de participarea unor alergători ca Ionuţ Zincă, Gyorgy Szabolcs Istvan, Ingrid Mutter, actuală campioană naţională, sau Viorica Henry.
Traseele se desfăşoară pe drumuri publice, poteci montane marcate şi nemarcate şi drumuri forestiere.
La semimaraton şi cros vor fi premiaţi cu bani primii cinci concurenţi, la feminin şi masculin. La proba Family vor fi premiaţi primii trei copii din fiecare categorie de vârstă cu premii în produse.
Startul, dat pe ritmuri de tobe, şi finishul vor fi în Rimetea, singurul sat din România premiat cu distincţia "Europa Nostra" pentru conservarea patrimoniului.
La actuala ediţie s-au înscris peste 400 de concurenţi, nu doar din România, ci şi din Belgia, Germania, Spania şi Ungaria.
Evenimentul este organizat de Asociaţia "Green & Wild", care desfăşoară, potrivit sursei citate, proiecte de dezvoltare durabilă a comunităţii, de întrajutorare a semenilor şi promovare a sporturilor montane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News