Cutremurul care a lovit Albania pe 26 noiembrie la ora 3:54 a fost cel mai puternic din țară în ultimii patruzeci de ani. Cercetătorii au localizat epicentrul lângă Durazzo și au calculat o magnitudine 6,2.
Victimele sunt cel puțin treizeci și două, sute de răniți. În prezent, amploarea pagubelor este dificil de estimat. Așa își începe analiza sa ziaristul Marco Ranocchiari, publicată de către Observatorul Balcanic și din Caucaz – Transeuropa (Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa). Ziaristul italian ne reamintește cum cutremurul dramatic din Albania, urmat de alte replici majore în Bosnia și Herțegovina și Grecia arată, încă odată, că peninsula Balcanică este printre cele mai seismic-active zone din Europa.
Un dezastru imens, dar nu cu totul neașteptat. Cu doar două luni mai devreme, la 21 septembrie, două cutremure cu magnitudinea 5,6 și 5,2 câteva minute distanță îngroziseră pe locuitorii din Durres. Cu toate acestea, până în iunie, două cutremure au afectat regiunile de la granița cu Grecia. În plus, două cutremure au lovit Bosnia Herțegovina (magnitudine 5,4, cu pagube moderate) și Grecia (Creta, magnitudine 6,0) la câteva ore după șocul din 26 noiembrie. O coincidență tragică, subliniată în mod corespunzător de atenția mass-media, care ne amintește doar că țările din Balcani sunt printre cele cu cel mai mare risc seismic în Mediterana.
Țara Vulturilor (așa cum mai este Albania cunoscută) este expusă unui risc seismic aproape în întregime. Seria istorică a cutremurelor din țară datează din 1851. În acel an, două evenimente catastrofice au lovit orașul istoric Berat, îl avaria grav și ucidea cel puțin patru sute de oameni, urmat de Valona, unde victimele erau aproximativ două sute. Nici în secolul XX nu au lipsit cutremurele distructive. Din nefericire, spre deosebire de alte țări europene, datele referitoare la Albania nu sunt foarte detaliate și astfel sunt incomplete. Gândiți-vă, de exemplu, că un cutremur grav care a lovit zona Leskovik în 1919 a fost studiat de geologi mai mult de cincizeci de ani mai târziu, în 1972. În 1967 a fost rândul lui Shupenzë, între Elbasan și Lacul Ohrid , care a provocat cel puțin 11 victime. Cel mai devastator cutremur din a doua jumătate a secolului a fost cel din 1979. Epicentrul a fost în Muntenegrul vecin, dar și nordul Albanezului a fost grav afectat. Următorii patruzeci de ani, până în 2019, nu s-au mai văzut alte evenimente deosebit de grave, chiar dacă pământul a zguduit de mai multe ori, chiar în capitala Tirana, care în 1988 a fost afectată de un cutremur cu magnitudinea 5.3.
La 15 aprilie 1979, un șoc care a durat doar câteva miimi de secunde, cu epicentrul său în apropiere de Bar, în Muntenegru, a provocat devastarea între Republica Iugoslavă de atunci și Albania. Cu o magnitudine de aproximativ 7,0, cutremurul a ucis peste o sută patruzeci de oameni, lăsând o sută de mii de persoane fără acoperiș. Muncitorii iugoslavi au contribuit la costurile enorme ale reconstrucției, alocând 1% din salariul lor reconstrucției pentru următorii zece ani. Iugoslavia a fost deja lovită de un cutremur și mai sever: cel care, în 1963, a distrus trei sferturi din orașul Skopje. Șocul a costat viața a aproximativ o mie de oameni. Reconstituirea, la care au contribuit treizeci și cinci de țări, a fost un fenomen extraordinar de solidaritate internațională care a făcut din orașul macedonean un laborator de arhitectură în aer liber. În Balcanii de Vest, de asemenea, Bosnia Herțegovina din 1969 (în Banja Luka) a fost lovită de un cutremur sever.
Pericolul seismic este o constantă în tot sud-estul Europei, de la România (capitala București a fost devastată în 1940 și 1977) până în Grecia (1978 și 1999), trecând prin Bulgaria și Turcia Europeană. Acesta din urmă, cu peste cincisprezece milioane de locuitori din Istanbul, reprezintă una dintre cele mai pe cale de dispariție din lume.
În gestionarea riscului seismic, evenimentele geologice se împletesc cu cele politice și economice. Imaginea rezultată, pentru Balcani, nu putea fi decât complicată. Registrul cutremurelor din trecut, primul pas fundamental pentru evaluarea pericolului diferitelor regiuni, este incomplet sau este întocmit cu criterii și limbi diferite. Potrivit cercetătorilor, este foarte probabil ca memoria evenimentelor importante să fie pierdută, cu riscul de a subestima amploarea pericolului în multe zone.
Izolarea Albaniei în anii dictaturii nu a contribuit, cu siguranță, la colectarea de date complete cu privire la daunele cutremurului, în timp ce în anii 90 au fost practic inexistente politicile teritoriale. Protecția civilă din țară s-a născut oficial doar cu o lege din 2001. Cu câteva luni înainte de ultimul cutremur, în iulie 2019, a fost aprobată o lege care reglementează funcțiile sale în detaliu, adoptând standardele altor țări europene, precum Italia și o abordare complet orientată către prevenție. În ultimii treizeci de ani Albania, la fel ca multe țări balcanice, a făcut progrese în direcția sugerată de Organizația Națiunilor Unite și de comunitatea științifică pentru reducerea dezastrelor, dar rămân multe de făcut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu