Albania interzice TikTok timp de un an după uciderea unui adolescent.
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare a uciderii unui adolescent luna trecută, care a stârnit temeri cu privire la influenţa social media asupra copiilor, transmit Reuters şi AFP.
Interdicţia, care face parte dintr-un plan mai amplu de a face şcolile mai sigure, va intra în vigoare la începutul anului viitor, a declarat prim-ministrul Edi Rama după o întâlnire cu grupuri de părinţi şi profesori din întreaga ţară.
„Timp de un an, îl vom închide complet pentru toată lumea. Nu va exista niciun TikTok în Albania”, a spus Rama. TikTok, platformă deţinută de grupul chinez ByteDance, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii în afara programului normal de lucru, scrie Reuters.
Mai multe ţări europene, inclusiv Franţa, Germania şi Belgia, au impus restricţii privind utilizarea reţelelor sociale de către copii. De asemenea, în cadrul uneia dintre cele mai stricte reglementări din lume care vizează Big Tech, Australia a aprobat în noiembrie o interdicţie completă a utilizării reţelelor de socializare pentru copiii mai mici de 16 ani.
Rama a acuzat reţelele de socializare, în special TikTok, de alimentarea violenţei în rândul tinerilor în şcoală şi în afara ei. Decizia guvernului său vine după ce un elev în vârstă de 14 ani a fost înjunghiat mortal în noiembrie de către un coleg de şcoală. Mass-media locale au raportat că incidentul a avut loc în urma unor discuţii între cei doi băieţi pe reţelele de socializare. De asemenea, pe TikTok au apărut videoclipuri cu minori care susţineau crima.
„Problema astăzi nu sunt copiii noştri, problema astăzi suntem noi, problema astăzi este societatea noastră, problema astăzi este TikTok şi toţi ceilalţi care ne iau copiii ostatici”, a declarat Rama.
Această decizie ar putea contribui la protejarea adolescenților de influențele negative ale rețelelor sociale, care, în unele cazuri, pot stimula comportamente periculoase și violente. De asemenea, poate oferi părinților și educatorilor un moment de răgaz pentru a regăsi modalități mai bune de a educa tineretul în ceea ce privește utilizarea responsabilă a tehnologiei.
Fără presiunea constantă a platformelor online, copiii ar putea să se concentreze mai mult pe activități sănătoase, cum ar fi studiul, sportul sau relațiile personale directe. În plus, această măsură poate încuraja o dezbatere mai largă la nivel global despre responsabilitatea platformelor de social media și despre cum putem crea un mediu digital mai sigur pentru cei mai vulnerabili utilizatori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News