Firele albe pot avea mai multe cauze, inclusiv genetica sau stresul. Încărunțirea părului, de cele mai multe ori, nu are legătură cu stresul, dar acesta poate agrava fenomenul, spun cercetătorii.
Foliculii de păr au celule stem numite melanocite care produc un pigment numit melanină – acesta dă părului culoarea. Melanocitele se transformă pentru a continua să producă melanină pentru o anumită perioadă de timp. Există două tipuri de melanină: eumelanină și feomelanină. Varietatea culorii părului provine din cantitatea și raportul dintre eumelanina negru-maro și feomelanina roșu-maro. O mutație a unui anumit receptor duce la părul roșcat.
Odată cu îmbătrânirea, aceste celule producătoare de melanină trec prin moarte celulară programată, determinând părul să devină gri sau chiar alb. Pe lângă vârstă, există și alți factori pot determina momentul în care părul unei persoane începe să își schimbe culoarea. În primul rând, genetica: dacă părinții tăi au început să albească de tineri, s-ar putea să ţi se întâmple şi ţie la fel.
Etnia joacă, de asemenea, un rol esențial. S-a demonstrat că albirea apare mai devreme la caucazieni, în comparație cu afro-americani. Un studiu a arătat că vârsta medie de încărunțire la caucazieni este de 34 de ani, comparativ cu 44 de ani la afro-americani. Un alt motiv este stresul. În varianta sa cronică, poate avea efecte multiple asupra organismului, iar părul nu face excepție de la regulă.
Potrivit teoriei avansate de studiul amintit, melanocitele devin epuizate atunci când sunt supuse stresului. Chiar dacă genetica pare să fie un factor decisiv, stresul poate contribui masiv. O dietă echilibrată, totuși, poate fi capabilă să inverseze unele dintre efectele negative ale stresului asupra părului, mai ales dacă este bogată în surse de antioxidanți, cum ar fi peștele, uleiul de măsline și fructele sau legumele proaspete.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News