Albine modificate genetic la Segarcea

Doi olteni ambițioși au pus la cale o afacere de milioane. Pentru producţii mari de miere şi pentru stupi rezistenţi au apelat la controlul genetic al albinelor, care se obţine prin inseminare artificială. Experimentele pe care le-au făcut până acum sunt promiţătoare.

Publicitate

Cunoştinţe temeinice în genetică, răbdare şi multă îndemânare. Acestea sunt calităţile pe care Valentin Ghergu spune că trebuie să le aibă un apicultor pentru a stăpâni tehnica de inseminare artificială a mătcilor. A deprins tehnica de la un specialist francez renumit, informează Digi 24.

„Apicultorii au mers pe învăţăturile celor bătrâni, care nu au vrut să evolueze. Ăsta e viitorul, altfel nu poţi să faci o matcă controlată, din care se poate face o reproducătoare", spune Valentin Ghergu.

Pentru o matcă modificată genetic din import, apicultorii plăteau chiar şi 1.000 de lei. Acum, comenzile curg la firma din Segarcea. Preţul este la jumătate.

Mătcile pentru livrare sunt ambalate în cutii speciale de transport, ventilate, şi pleacă spre apicultori pentru a fi introduse în familii şi utilizate de ei.

„Albinele produse de matca respectivă sunt lipsite de agresivitate, au o producţie mult mai bună faţă de cele împerecheate la întâmplare", explică Radu Guţescu, apicultor din Segarcea.

Producții duble de miere

În mod normal, dintr-un stup se poate obţine într-un an o cantitate de 40-50 de kilograme de miere. Însă, prin utilizarea unei mătci de calitate, producţia poate fi chiar dublă.

„Am cumpărat şi sunt foarte bune, nu sunt agresive şi merg mai bine. Ajută în producţie", spune un alt apicultor.

Cei doi tineri apicultori din Segarcea livrează aproape 300 de mătci modificate genetic în fiecare an, ceea ce le aduce aproape 100.000 de euro. Au ajuns să nu mai poată face faţă cererii, aşa că au mai angajat încă şase oameni, iar anul viitor speră să dubleze producţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel