EXCLUSIV  Acad. Albu, președintele Consiliului Științific din ISF: ”Acesta va fi viitorul oricărei țări din UE”. GRAFICE explicate/FOTO

Academicianul Lucian Albu, președintele Consiliului Științific Institutul de Studii Financiare, a scos cifrele în exclusivitate pentru DC NEWS și DC NEWS TV.

"Ca o dovadă a studiilor care ar trebui făcute, pentru că trebuie făcută o cercetare, studii empirice, făcute de către cercetătorii noștri, cercetări care dacă sunt consistente, ele pot duce la niște progrese în domeniul teoriei piețelor financiare.

Ca exemplu și ca dovadă a importanței cercetării pieței financiare, am ales drept cobai pentru acest studiu empiric, corelația dintre creșterea economică și piața financiară. În graficul numărul 1, este convergența reală în Uniunea Europeană, cele trei grupe de țări convenționale pe care le-am constituit sunt UE 10 sunt țările Nord-Vestice dezvoltate, UE 6 sunt țările sudice, 6 țări sudice: Italia, Portugalia, Spania, Malta, Grecia și Cipru, iar celelalte 11 sunt țările foste comuniste din Estul Europei.

După cum se vede, convergența s-a realizat între 2000 - 2020. Se observă clar o tendință de convergență a țărilor estice cu traiectoria neagră de la baza graficului, cea albastră reprezintă traiectoria grupului țărilor sudice, iar cea cu roșu traiectoria țărilor nord-vestice.

Se vede clar convergența, creșterea raportului venitului pe locuitor din țările estice, față de media europeană care e notată cu 100. În țările nord-vestice, cele dezvoltate, practic au rămas cam la aceeași proporție, în timp ce cele sudice au regresat și pe seama acestei regresări se observă cum țările estice au progresat.

De asemenea, un indicator al convergenței îl reprezintă dinamica coeficientului de variație pentru venitul pe locuitor se observă... când această dinamică este descrescătoare semnifică convergență, și când e descrescătoare reprezintă divergență.

După cum se vede în grupul țărilor estice, curba neagră din al doilea grafic din figură, curba neagră descendentă, sunt țările din grupul estic, cele albastre grupul sudic și cea roșie, unde se observă o ușoară divergență, au avut totuși și o valoare scăzută a coeficientului de variație.

După cum se vede, există o apropiere, o convergență în perioada pandemiei către valori comune.

Al treilea grafic din figură reprezintă dinamica venitului per locuitor în cele trei grupe de state, în perioada analizată. Ca o informație recentă, România, în privința PIB/locuitor a depășit Croația, Grecia și mi se pare că și Slovacia. Dar asta nu se concretizează în dinamica similară sau corespunzătoare a pieței financiare, care în Occident reprezintă, pentru țările dezvoltate, un instrument, un factor important al creșterii economice", a declarat Lucian Albu, în exclusivitate pentru DC NEWS și DC NEWS TV, în cadrul dezbaterii "Cercetarea ştiinţifică în domeniul financiar. Provocări şi soluţii".

2. -imagine fara descriere- (1_38566300.jpg)

"Sus, primul grafic, reprezintă tendința de convergență între țările la nivelul întregii Uniuni Europene. Al doilea coeficient de variație, dar pe axa orizontală s-a înlocuit timpul cu PIB / locuitor, care reprezintă gradul de dezvoltare al unui stat. 

În ultimul grafic din această figură este convergența reală, creșterea economică, cum s-a derulat în cadrul UE pe cele trei grupe convenționale pe care le-am utilizat în perioada 2000 - 2020 și, după cum se observă, este aproape o traiectorie naturală, o trecere naturală de la curba neagră din stânga sus care reprezintă grupul țărilor estice, la traiectoria albastră care reprezintă grupul țărilor sudice și, în continuare, acesta va fi viitorul oricărei țări din UE, când PIB / locuitor va ajunge la valori de 55.000 de dolari per cap de locuitor, se observă după curba roșie", a completat el.

3. -imagine fara descriere- (2_50612600.jpg)

"Avem aceeași dinamică, aceeași analiză, pentru cazul pieței financiare. Aici nu se mai observă așa clar o convergență. După cum se vede, curba neagră de la baza primului grafic reprezintă țările estice și practic a stagnat ponderea lor. Țările sudice au avut o scădere, la fel ca în cazul creșterii economice reale, și în privința dezvoltării pieței financiare se observă cum după criza din 2008 unde e o scădere masivă, se observă că s-a redresat și a crescut accentuat în grupul țărilor nord-vestice.

Figura a doua reprezintă dinamica la nivelul întregii Uniuni Europene a ponderii firmelor listate la bursă în PIB. Se observă o stagnare, cu fluctuații foarte mari.

De asemenea, în ultima se văd iar trei regimuri de comportament, pornind de la traiectoria neagră, de la baza graficului, care reprezintă grupul țărilor comuniste, la cea albastră, grupul țărilor sudice, și urmează, în viitor la PIB de peste 50.000 de dolari/cap de locuitor, traiectoria roșie", a mai explicat Lucian Albu.

4. -imagine fara descriere- (3_58498800.jpg)

"În continuare, am prezentat rezultatele, dar cu date mai vechi și cu exprimări în euro. Traiectoria dintr-o curbă continuă și cu cerculețe pe ea, neagră, reprezintă datele reale privind dinamica din perioada analizată, în funcție de PIB / locuitor. Dinamica corelației dintre PIB / locuitor și gradul de dezvoltare al pieței financiare.

Observăm că la țări slab dezvoltate există o corelație înaltă între dezvoltarea pieței financiare și nivelul dezvoltării economice. Aceasta scade pe măsură de o țară se dezvoltă dpdv. economic.

Se observă o tendință clară de creștere al nivelului corelației, ajungând-se la valori de peste 90%. Tot pe acest grafic am reprezentat și două regimuri de comportament. Primul este un regim care exprimă țările mai slab dezvoltate în UE și în dreapta este grupul țărilor dezvoltate. Între ele e un regim de transfer", a conchis Lucian Albu.

5. -imagine fara descriere- (4_71635400.jpg)

Vezi mai multe în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel