Ajută sau nu alcoolul la digestie? Îngrașă sau nu mâncarea „stropită" cu alcool? Mihaela Bilic, medic nutriționist, a răspuns la aceste întrebări și nu numai.
„Dacă e să o luăm după teorie, alcoolul este o substanță toxică pentru orice celulă vie, de la neuron la hepatocit. Tot știința spune că singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul și să-l elimine din organism este ficatul. Enzima responsabilă de astă se numește alcool- dehidrogenază, iar capacitatea de secreție e determinată genetic, nu se dobândește și nu se ameliorează prin antrenament- deci nu reziști mai bine la alcool dacă ai mai multă practică????
Cantitatea și tipul de alcool contează și ele:
- vinul roșu (și doar el) poate avea efect protector cardio-vascular, dar numai atunci când consumul este regulat și moderat (1-2 pahare/zi); asta nu înseamnă că de mâine trebuie să ne apucăm cu toții de băut, ci doar că dintre toate relele, e răul cel mai mic
- digestivele cu gust amar ajută digestia mai ales datorită amărelii, nu alcoolului (stimulează secreția de bilă)- adică și cafeaua poate să facă asta
- vinul spumant, șampania și prosecco au cel mai bun raport între aportul caloric și efectul anxiolitic (de înlăturare a stresului și încordării);
În rest nu știu să explic dacă și cum o tărie la începutul mesei deschide apetitul. Cert este că alcoolul în general, de la al 2-lea pahar în sus, face poftă de mâncare. Iar obiceiul de a avea pe masă tot felul de ronțăieli sărate te stimuleazâ să bei și mai mult: sarea cere apă și pe măsură ce mănânci, ai tot bea.
alcoolul stimulează sinteza de grăsime de rezervă, deci orice mâncare "stropită" cu alcool îngrașă mai tare. Și nu, niciodată alcoolul, indiferent cât de tare și pur ar fi, nu o să topească grăsimea - nici din farfurie, nici de pe șolduri.
P. S. Daca voi ați descoperit ceva, mai ales din proprie experiență, spuneți-mi și mie”, a scris Mihaela Bilic pe contul ei de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu