Majoritatea rănilor pot fi tratate acasă, fără a fi nevoie de asistență medicală specializată. Cu toate acestea, în câteva cazuri, poate fi necesar să luați măsuri suplimentare.
Se apropie sezonul estival și, odată cu acesta, atât copiii, cât și adulții încep să desfășoare mai multe activități în aer liber, ceea ce crește riscul de a suferi răni deschise care se pot infecta.
Deși cazurile mai grave necesită asistență medicală urgentă, de multe ori aceste mici leziuni pot fi tratate acasă. Există numeroase produse fără rețetă pentru acest scop, precum alcool, clorhexidină, iod (Betadine); astfel, pot apărea întrebări cu privire la care e cea mai potrivită opțiune.
Toate aceste produse sunt ceea ce numim antiseptice: soluții chimice care se aplică topic pentru a preveni sau reduce proliferarea bacteriilor dăunătoare, virusurilor sau fungilor.
De fapt, majoritatea rănilor mai ușoare ar trebui să poată fi tratate doar cu săpun antibacterian și apă, fără a fi nevoie să recurgem la produse antiseptice. Când le folosim, trebuie să ținem cont că unele dintre ele sunt potențial nesigure, în timp ce altele (majoritatea celor vândute ca antiseptice pentru uz medical) nu par să prezinte niciun risc.
Concret, Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite are o listă cu 24 de produse antiseptice care sunt potențial periculoase pentru sănătate, dar doar unul dintre ele este vândut pentru uz medical: triclosanul, un puternic antibacterian și fungicid.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Totuși, există dovezi că utilizarea unor produse, în special excesivă sau repetată, ar putea fi dăunătoare. De exemplu, un studiu publicat în Cells în 2022 a constatat că alcoolul și clorhexidina folosite în mod repetat aveau unele efecte citotoxice (dăunătoare pentru celule), iar iodul (Betadine) inhiba migrarea celulară. Cel mai puțin dăunător dintre antisepticele studiate a fost hipocloritul de sodiu (înălbitor sau clor).
Aceasta înseamnă că, în principiu, aceste produse ar putea afecta procesul natural de vindecare al rănilor deschise. Cu toate acestea, este important să subliniem că în studiu s-au aplicat culturi celulare la fiecare 48 de ore; de aceea, acest lucru nu înseamnă că utilizarea în lumea reală (pe oameni) a acestor produse, în special atunci când nu este repetată, ar fi dăunătoare.
În cele din urmă, poate cea mai bună recomandare este să ne amintim că rănile ușoare pot fi tratate fără produse antiseptice, ci doar cu apă și săpun antibacterian. Atunci când leziunile sunt mai grave, mai mari sau mai adânci, când în ele este încastrat un obiect străin, când prezintă semne de infecție, provoacă sângerări persistente sau sunt cauzate de animale, este mai bine să consultați un medic pentru a primi un tratament mai specializat, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu