Alcooltest - cum poate rezultatul alcooltestului să fie pozitiv deși nu ai consumat alcool. Iată ce trebuie să ai în vedere atunci când ești șofer.
Alcooltest - cum poate rezultatul alcooltestului să fie pozitiv deși nu ai consumat alcool? Există câteva motive posibile pentru care un test de alcoolemie ar putea arăta un rezultat pozitiv în absența consumului de alcool.
Alcooltest - cum poate rezultatul alcooltestului să fie pozitiv deși nu ai consumat alcool
Alcoolul din apa de gură poate influența rezultatul unui test de alcoolemie, în special un test de alcoolemie cu etilotest. Deși conținutul de alcool din apa de gură este de obicei mic, în majoritatea cazurilor acesta nu ar trebui să fie suficient pentru a duce la o citire pozitivă a alcoolemiei.
Majoritatea apelor de gură comerciale conțin alcool etilic în concentrații relativ mici, de obicei sub 27%. Cu toate acestea, în cazul unor produse mai concentrate, cum ar fi anumite dezinfectante bucale sau soluții de igienizare, conținutul de alcool poate fi mai mare și poate afecta rezultatele testului.
”După ce folosești apă de gură (care conține și alcool) ar fi bine să nu conduci în următoarele 25-30 de minute. Cel mai probabil, rezultatul etilotestului va fi pozitiv”, a explicat dr. Cristian Paparau, expert medico-legal, pe pagina sa de Facebook.
Alcoolul din apa de gură este susceptibil să se evapore din cavitatea bucală într-un timp relativ scurt, de obicei în câteva minute. Acesta nu ar trebui să persiste suficient de mult pentru a influența semnificativ rezultatele unui test de alcoolemie efectuat la ceva timp după utilizarea apei de gură.
Alcooltest - cum poate rezultatul alcooltestului să fie pozitiv deși nu ai consumat alcool
Dr. Cristian Paparau, expert medico-legal, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL ce alte alimente pot indica un test pozitiv.
”Pe lângă ceea ce am spus, cred că și bombonele care conțin alcool pot da un rezultat pozitiv pe alcooltest dacă examinarea se efectuează la scurt timp de la consum (până în 30 de minute).
Șoferii care știu că au consumat doar astfel de produse, ar fi bine să solicite determinarea alcoolemiei, respectiv prin recoltarea de sânge și analizare gazcromatigrafică”, a explicat dr. Cristian Paparau, expert medico-legal, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Alcoolul poate fi prezent în unele alimente și băuturi, fie din procesul de gătire, fermentație sau stocare. De exemplu, vinul și berea sunt băuturi alcoolice clare, dar pot fi folosite și în rețete culinare.
Citește mai departe aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News