Specialiști în psihiatrie, organizații non-guvernamentale și reprezentanți din agenții de cercetare sociologică sunt interesați de dezvoltarea unor intervenții în domeniul tratării tulburărilor legate de consumul problematic de alcool.
Lipsa serviciilor şi a programelor de formare pentru medici, dar şi teama de stigmatizare sunt principalele motive din cauza cărora consumatorii problematici de alcool nu cer ajutor, rezultă dintr-un studiu naţional realizat de Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT).
Dependenții de alcool nu știu și nu vor să ceară ajutorul, iar serviciile medicale și sociale care ar trebuie să se adreseze persoanelor cu consum problematic de alcool nu sunt perfectate. Experții consideră că ”sistemul actual de servicii este încă într-o fază de subdezvoltare, lipsind un cadru formal de proceduri de lucru şi de educaţie medicală continuă”.
Iniţiatorii studiului au ajuns la concluzia că serviciile existente nu reuşesc să ajungă la pătura mai tânără a populaţiei, cu o problematică mai puţin severă, iar femeile sunt mult subreprezentate printre beneficiarii serviciilor de sănătate.
Potrivit informațiilor culese de la profesioniștii intervievaţi, absenţa ghidurilor şi protocoalelor de lucru agreate la nivel naţional în domeniul intervenţiilor specializate pentru tratamentul tulburărilor legate de consumul de alcool creează un alt obstacol în gestionarea cu succes a acestei probleme. De altfel, singurul document oficial elaborat la nivel naţional cu privire la serviciile specializate din acest domeniu este încadrat în Strategia Naţională Antidrog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu