Alcoolismul, tratat cu unde electrice

Un tratament mai puțin obișnuit pentru alcoolism este propus la spitalul din Tours (Franța). Medicii testează stimularea transcraniană cu unde electrice în cazul dependenței de alcool. Voluntarii se pot înscrie până la 1 decembrie 2019.

La studiu pot participa femei și bărbați suferind de tulburări legate de consumul de alcool, grave sau mai puțin grave, dar care nu sunt consumatori de substanțe ilegale (droguri).

Voluntarii trebuie să fi încercat cel puțin o dată să renunțe la consumul abuziv de alcool și trebuie să fie motivați în acest sens. 

Cum funcționează stimularea electrică transcraniană?

Este vorba despre o procedură simplă și neinvazivă, susțin autorii studiului. Stimularea electrică transcranină este deja utilizată în psihiatrie, pentru pacienții cu depresie sau schizofrenie care prezintă rezistență la tratamentele clasice. 

Această procedură constă în difuzarea unui curent electric de slabă intensitate prin intermediul unor electrozi poziționați la nivelul craniului. Scopul este de a modifica excitabilitatea corticală țintind cu precizie zonele implicate în dependența de alcool. Fiecare participant va urma o ședință de 2 serii a câte 13 minute de tratament prin stimulare electrică. 

Dependența de alcool este una dintre cele mai frecvente tulburări din sfera adicțiilor, peste 10% din populație având această problemă. 

Alcoolismul în România

Conform statisticilor, România ocupă un loc fruntaș în lume la consumul de alcool (locul 5 la nivel mondial, cu un consum de 14,4 litri alcool per capita), zeci de mii de oameni luptându-se cu o tulburare legată de consumul de alcool.

Alcoolismul sau dependența de alcool nu este un semn de slăbiciune și nu indică o persoană lipsită de voință, este o afecțiune cronică, la fel ca diabetul zaharat, astmul bronșic sau alte afecțiuni. În România există centre specializate în dezalcoolizare sau detoxifiere, în cadrul cărora se îmbină terapia medicamentoasă cu psihoterapia specifică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel