Simptomele cancerului de colon trec adesea neobservate, făcându-l o boală dificil de detectat. Deși poate apărea la orice vârstă, el apare mai frecvent la adulții în vârstă.
Cancerul de colon, cunoscut și sub numele de cancer colorectal, este legat de consumul de alcool. Acesta este un factor de luat în considerare. Consumul de alcool este dăunător sănătății în multe feluri, printre acestea se numără și probabilitatea de a avea un risc mai mare de cancer de colon.
Consumul de alcool este un obicei dăunător care poate duce la dependență serioasă și diverse probleme de sănătate. Potrivit unui raport publicat în „The Lancet Oncology” în 2020, consumul de alcool ar putea fi responsabil pentru aproximativ 7.000 de diagnostice de cancer.
În ceea ce privește cancerul colorectal, un studiu publicat în National Library of Medicine, la care au participat 49.095 de persoane, a analizat relația dintre consumul de alcool și apariția acestui tip de cancer. Rezultatele au arătat că acei oameni care au consumat alcool în mod regulat și și-au pierdut controlul asupra consumului lor aveau până la 63% mai multe șanse de a dezvolta cancer colorectal în comparație cu cei care nu au făcut-o. Cercetarea a concluzionat că, pe măsură ce consumul de alcool a crescut, riscul de a dezvolta cancer a fost semnificativ mai mare.
Alcoolul este unul dintre cei mai mari factori de risc în acest sens deoarece etanolul, parte din componentele băuturilor alcoolice, se descompune în tractul gastro-intestinal, generând substanțe toxice care acționează asupra colonului și rectului, dăunând ADN-ului în mod necontrolat și poate genera o tumoră.
Cancerul colorectal precoce este cancerul care se dezvoltă la o vârstă foarte fragedă. Un studiu din 2023 al cercetătorilor coreeni, care a implicat aproape șase milioane de tineri din Coreea de Sud, a stabilit că persoanele care consumau alcool ocazional aveau până la 9% șanse de a dezvolta cancer colorectal precoce. Pe de altă parte, cei care consumau alcool zilnic aveau până la 25% mai multe șanse de a dezvolta această boală.
Cercetările care se concentrează pe această substanță nocivă asigură că orice cantitate de alcool consumată este dăunătoare sănătății.
Modul în care alcoolul ne afectează corpul va depinde de diverși factori individuali precum sexul, greutatea sau tipul de activități pe care le desfășurăm în viața noastră de zi cu zi.
După cum am subliniat, consumul de alcool crește riscul de a suferi de diferite tipuri de cancer, precum colon, sân și ficat, printre altele. Pe de altă parte, alcoolul conține un număr mare de calorii care, pe lângă faptul că ne fac să ne îngrășam, pot duce la probleme digestive grave. Consumul regulat de alcool prezintă un risc mare de a suferi de accidente vasculare cerebrale care pot duce la deces, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News