Alcoolul are efecte nocive asupra creierului care pot persista chiar și după ce substanța etilică nu se mai află în sânge. De aceea, specialiștii atenționează că nu trebuie să te urci la volan după o seară în care ai exagerat cu cantitatea de alcool consumată. Iată ce se întâmplă în creier când ești mahmur.
Dureri de cap, amețeli, greață, senzație de gură uscată, sensibilitate la lumină și zgomot... Astfel poate fi descrisă starea de mahmureală. În mare parte, aceste neplăceri apar ca urmare a efectelor persistente ale alcoolului asupra creierului. Chiar dacă alcoolul nu se mai află în sânge, creierul nu se reface prea ușor după o petrecere stropită cu alcool.
Cercetătorii de la Universitatea din Bath (Marea Britanie) au demonstrat că numeroase funcții cognitive - memoria, capacitatea de concentrare, coordonarea, vigilența - rămân alterate în perioada de mahmureală. Rezultatele au apărut în revista Addictions.
Cercetătorii au realizat o meta-analiză a 19 studii în care au fost implicate 1.163 de persoane. Toate studiile au testat capacitatea de reacție a persoanelor a doua zi după un consum important de alcool, perioadă în care nivelul alcoolemiei în sânge era sub 0,02%. Testele au scos la iveală probleme psihomotorii, probleme de atenție și de memorie a tuturor celor care sufereau de mahmureală.
Alcool, efecte nocive: Nu te urca la volan când ești mahmur!
În ceea ce privește capacitatea de a conduce un autovehicul, studiile au dovedit de asemenea că aceasta este redusă în perioada mahmurelii. Deși numeroase persoane cred că se pot urca la volan a doua zi după o petrecere, „este foarte posibil să apară probleme, chiar dacă alcoolul nu mai poate fi detectat în sânge”, a declarat Sally Adams, autoare a studiului.
Consecințe negative pot avea și studenții, și persoanele cu activități profesionale care solicită efort intelectual. Din cauza mahmurelii, puterea de concentrare și memoria sunt limitate. La toate acestea se pot adăuga și efectele nocive ale fumatului și lipsei de somn, care însoțesc de obicei consumul abuziv de alcool, conchid specialiștii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu