Alcoolul, principalul aliat al ucrainenilor împotriva soldaţilor ruşi. Nu ar fi prima dată când Rusia pierde un război din această cauză

Fotografie de la Kony Xyzx, Pexels
Fotografie de la Kony Xyzx, Pexels

Rusia a pierdut primul război al Crimei, acum 170 ani, împotriva Imperiului Otoman, din cauza consumului excesiv de alcool de către soldaţii ruşi. 

Mark Lawrence Schrad, directorul Departamentului de Studii Ruseşti la Universitatea Villanova şi autorul cărţii Politica Vodkăi: Alcool, autocraţie şi istoria secretă a statului rus, a scris în 2014 că alcoolismul s-a răspândit ca un flagel în armata rusă de sub comanda ţarului Nicolae I, de la cel mai neimportant soldat până la ofiţerii de rang înalt. Din această cauză, Rusia a pierdut 100.000 de oameni şi războiul în sine. 

Schrad scrie despre armate care au fost nevoite să lupte fără niciun ghidaj din partea comandanţilor, despre spitale care miroseau puternic a vodkă şi despre soldaţi care se plângeau după ce li s-a tăiat raţia de vodkă. 

Un alt exemplu de război pierdut din cauza alcoolului despre care scrie Schrad este războiul ruso-japonez, pe care Japonia l-a câştigat deşi era depăşită numeric. Schrad citează un ziar din St. Petersburg care scria atunci că "japonezii au găsit câteva sute de soldaţi ruşi atât de beţi încât au putut să îi atace cu baionetele ca şi cum erau nişte porci". 

Deşi nu este principalul motiv pentru care războaiele au fost pierdute, Schrad argumentează că vodka a jucat un rol crucial în eşecurile Rusiei, scrie Insider

În timpul Primului Război Mondial, ţarul a impus prohibiţia, iar aceasta a durat până când Stalin a venit la putere. Schrad scrie despre revolte cu privire la această prohibiţie, dar şi despre jafuri la magazine unde mai era alcool, la depozite şi la distilerii. 

Acum, Schrad explică pentru sursa citată că "nu vreau să fac analogii directe cu lucruri care au avut loc acum 170 de ani, dar paralelele sunt vizibile". 

Rusia, gândire complet opusă Ucrainei de la începutul războiului

"Este interesantă treaba asta cu alcoolul. Nu cred că mai e la fel de important azi, nu aşa cum a fost în timpul războiului ruso-japonez, dar este important, nu? Nu e ceva peste care poţi trece simplu. Ai o armată rusă demoralizată, care înfruntă forţe armate ucrainene extrem de entuziaste, care vor să îşi apere teritoriul. 

Teza cărţii mele a fost simplă: De ce beau ruşii atât de mult? Da, sunt şi stereotipuri culturale. Dar explicaţia pe care am găsit-o eu nu a fost legată de trăsături genetice sau culturale, ci mai degrabă de generaţii de conducători autocraţi care pun interesele statului rus în faţa sănătăţii şi bunăstării poporului rus. 

De altfel, dacă ne uităm în istoria Rusiei, de fiecare dată când au plecat la război, au fost înregistrate eşecuri pe bază de alcool. Vorbim de primul război al Crimei, de războiul ruso-japonez, de primul Război Mondial. 

În Ucraina, când a început războiul, a fost un fel de prohibiţie pe alcool în primele luni. Ideea era că nu e musai nevoie de alcool pentru a menţine disciplina. Aşa au gândit ucrainenii. 

Evident, ruşii au gândit complet invers. Erau soldaţi care se împleticeau pe câmpul de luptă, complet beţi. Sunt poveşti ale soldaţilor ucraineni despre ruşi care comiteau atrocităţi în timp ce erau complet beţi", a declarat Schrad.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel