ALDE trage un semnal de alarmă şi afirmă că agricultura românească nu iese din starea de urgenţă, nefiind luate măsuri în acest sens.
Publicitate
"Fermele de semi-subzistenţă şi tinerii fermieri amăgiţi. Agricultura românească rămîne în stare de urgenţă!
În decembrie 2019, la Conferinţa Naţională "Fermă de familie în centrul viziunii agricole post-2020", de la Sinaia, Ministrul Agriculturii Adrian Oros a accentuat rolul economic și social al fermelor de familie şi a vorbit despre problemele acestora. În viziunea guvernului Orban, dezvoltarea fermelor de familie reprezintă o prioritate. La 6 luni de la această declarație, „prioritatea" a fost trecută "mai la coadă" și netranspusă în practică în actual mandat al Guvernului Orban.
Grija pentru tinerii fermieri şi fermele de familie s-a dovedit o temă care dă bine la imagine, e ceva de „ronțăit" la o masă rotundă. În dată de 12 mai 2020 MADR anunţă că pe un succes apariţia Calendarului cu lansările sesiunilor de depunere proiecte pe PNDR 2014-2020. Despre fermele de semi-subzistență nimic. Deci acestea în opinia autorităților nu există.", a transmis liderul ALDE Dolj, Nistor Duval.
"Cu o alocare de 43 milioane euro vor putea fi sprijiniţi în schimb 1000 de tineri fermieri, o medie de nici 25 fermieri/judeţ. Este de fapt alocarea disponibilă la sfârşitul acestui cadru financiar multianual de la bugetul Uniunii Europene şi se dovedeşte absolut insuficientă faţă de necesitatea şi atractivitatea acestei măsuri de finanţare. Ce va fi în următorul exerciţiu financiar încă nu se ştie. La nivelul Comisiei Europene, anul 2020 se anunță complicat pentru agricultură românească. Executivul european urmează să aplice din 2021, pentru următorii șapte ani, o nouă Politică Agricolă Comună. În acest context, sunt prevăzute scăderi ale bugetelor pentru agricultură și dezvoltare rurală, reduceri și plafonări care vor influența în mod direct agricultură autohtonă.
Poate că totuşi acest guvern se va gândi să îşi exercite prerogativele şi să elaboreze măsuri şi politici publice naţionale de sprijinire reală a sectorului agricol românesc, sector care se confruntă cu probleme grave accentuate de seceta fără precedent din acest an şi pandemia de COVID 19.
Criză cauzată de COVID-19 a demonstrat încă o dată importanța sectorului agroalimentar impunându-se necesitatea adoptării de măsuri menite să susțînă producția agroalimentară și implicit a producătorilor care asigură securitatea alimentară a României.", a mai spus acesta.
"Printre măsurile ce se impun, se pot enumeră câteva:
- Elaborarea unui program naţional pentru construire de capacităţi de stocare, prelucrare şi desfacere
- Acordarea de sprijin financiar pentru fermele de semisubzistenta şi tinerii fermieri
- Simplificarea legislației fiscale specifice producătorilor agricoli
- Instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sistemele locale de irigații pentru fermierii din sectorul producției primare de produse agricole
- Elaborarea unui program naţional pentru achiziţii în centrele de sacrificare, tranșare și comercializare destinate fermelor zootehnice", a conchis Nistor Duval.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu