Alegătorii români, sceptici cu privire la corectitudinea alegerilor (studiu efectuat în mai multe țări)

foto: Freepik
foto: Freepik

Un studiu recent publicat de către Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (International IDEA) aruncă o lumină asupra sentimentelor alegătorilor din 19 țări, evidențiind un nivel semnificativ de scepticism în ceea ce privește caracterul liber și corect al alegerilor lor politice, precum și o atracție sporită către lideri puternici și nedemocratici.

Conform informațiilor prezentate de către Associated Press, raportul realizat de International IDEA subliniază că „instituțiile democratice nu sunt la înălțimea așteptărilor oamenilor”, relatează agenția AP.

În ciuda eforturilor de promovare a democrației, constatări alarmante arată că mulți cetățeni din întreaga lume sunt dezamăgiți de guvernele lor și sunt atrași de ideea unui lider puternic, care să nu fie constrâns de parlament sau de alegeri.

Studiul, realizat pe un eșantion de aproximativ 1.500 de respondenți din fiecare țară, cu o marjă de eroare între 2-4%, a inclus trei dintre cele mai mari democrații din lume: Brazilia, India și Statele Unite. Rezultatele arată că în 17 dintre aceste țări, mai puțin de jumătate din populație este mulțumită de guvernele lor.

În plus, constatări importante au fost evidențiate în ceea ce privește percepția economică a populației. Doar în patru țări, majoritatea consideră că trăiesc mai bine din punct de vedere economic decât părinții lor, reflectând o îngrijorare generalizată legată de starea economiei și de perspectivele de viitor.

Interesant este și faptul că, în privința credibilității sistemelor judiciare, în 18 țări mai puțin de jumătate din populație crede că instanțele oferă acces echitabil la justiție. Acest aspect subliniază un nivel ridicat de îngrijorare cu privire la justiție și accesul la dreptate în întreaga lume.

România se numără printre țările incluse în studiu, iar rezultatele arată că, în ciuda unor îndoieli în ceea ce privește credibilitatea electorală, cei mai săraci cetățeni au mai multe șanse de a aproba performanța guvernului decât restul populației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel