Alegerea primarilor în două tururi, prevăzută în acordul nou al coaliției de guvernare

Vicepremierul Dan Barna a făcut noi precizări cu privire la alegerea primarilor în două tururi și spune că acest lucru a fost deja prevăzut în noul acord al coaliției de guvernare. 

Copreşedintele USR-PLUS, vicepremierul Dan Barna, a declarat, vineri, că modul în care va putea fi susţinută în Parlament iniţiativa privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost reglementat prin una dintre modificările aduse în această săptămână protocolului coaliţiei de guvernare, scrie Agerpres. 

Reglementat în protocol 



El a fost întrebat, într-un interviu la Digi24, dacă este vreo legătură între proiectul referitor la alegerea primarilor în două tururi şi reglementarea adusă protocolului în această săptămână care spune că în lipsa consensului în coaliţie pe anumite proiecte legislative grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acţiona în afara coaliţiei.

"Această reformă este subiectul acelei reglementări din protocol. Încă de la constituirea coaliţiei, colegii de la UDMR au spus că ei nu susţin această modificare. Ei doresc în continuarea alegerea primarilor dintr-un singur tur, din interese fireşti ale acelui partid. Noi şi colegii de la PNL dorim această reformă şi o considerăm necesară pentru a readuce sau mări legitimitatea aleşilor locali, pe logica firească: un primar ales în două tururi este mult mai credibil decât un primar ales cu 12%. Am convenit că atunci când vom aduce în Parlament această iniţiativă, nu va fi nici o supărare în coaliţie dacă iniţiativa va trece cu voturile de la celelalte partide din Parlament", a răspuns Dan Barna.

Alianță cu AUR?



Întrebat dacă acest sprijin în Parlament pentru reforma alegerii primarilor în două tururi ar putea veni de la formaţiunea AUR, având în vedere că şi PSD este pe aceeaşi poziţie cu UDMR, Dan Barna a răspuns că el nu ar negocia cu reprezentanţii AUR, având în vedere că acesta este un "partid extremist".

În actul adiţional la Acordul de Guvernare, încheiat marţi de liderii PNL, USR PLUS şi UDMR, se menţionează, în capitolul referitor la Agenda parlamentară, că "în lipsa consensului în Coaliţie pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acţiona în afara Coaliţiei, cu anunţarea prealabilă a partenerilor, şi după refuzul lor de a susţine respectivele iniţiative". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel