USR Bacău a reclamat duminică dimineața, la Biroul Electoral Județean, că reprezentanților formațiunii politice nu li s-a permis accesul în Birourile secțiilor de votare "în mai multe localități rurale".
"Conform procedurilor legale, Biroul Electoral de Circumscripție Județeană Bacău a transmis către primăriile din județ, procesele verbale de actualizare a numirilor reprezentanților USR în secțiile de votare din cadrul comunei respective. Reprezentanții primăriilor aveau obligația să transmită, la rândul lor, aceste procese verbale către secțiile de votare de pe teritoriul comunei. Se pare că persoanele responsabile cu această sarcină au primit dispoziție de la partidul primarului să nu comunice aceste documente către secțiile de votare. Aceasta s-a făcut cu intenția clară de a îngrădi accesul reprezentanților USR în secțiile de votare. În acest fel, președinții secțiilor de votare nu au la dispoziție documentul prin care reprezentanții USR sunt numiți oficial în secțiile respective. Am sesizat BEJ" , a declarat pentru Agerpres Mihai Gârba, președintele USR Bacău.
Citește și: Alegeri 2016: Ștampile aruncate în foc într-o secție de votare
Judecătoarea Cornelia Dănăilă, vicepreședinte al BEJ Bacău confirmă primirea reclamației USR Bacău.
"BEJ a trimis la timp, încă de ieri, toate acreditările solicitate de USR, chiar dacă această formațiune politică a făcut schimbări de ultim moment în ceea ce privește reprezentarea în mai multe secții de votare. Este de competența USR Bacău și primăriilor să rezolve rapid această problemă. Oricum, scrutinul electoral a început în toate cele 634 de secții de votare, pentru funcționarea legală birourile acestora având nevoie de cel puțin cinci membri, fapt realizat în toate secțiile de votare din județ. BEJ a informat președinții secțiilor de votare privind existența modificărilor respective", a precizat vicepreședinta BEJ Bacău.
În Bacău, 214 candidați — reprezentând patru partide parlamentare și 8 formațiuni politice care nu fac parte din forul legislativ al României în actuala legislatură și doi independenți — își dispută 14 locuri de parlamentar (zece deputați și patru senatori). În această circumscripție sunt 634 secții de votare, numărul alegătorilor înscriși în Registrul electoral fiind de 606.316 persoane. Ca și la alegerile precedente, cele locale, buletinele vor fi scanate pentru a se evita votul multiplu. În premieră, la închiderea secțiilor de votare, întreg procesul de desigilare a urnelor și de numărare a voturilor va fi înregistrat video.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News