Alegeri 2016. Supraveghere video la numărarea voturilor

Supraveghere video
Supraveghere video

Guvernul a adoptat miercuri o hotărâre privind obligativitatea înregistrării video a procesului de numărare a voturilor în secțiile din România și din străinătate la alegerile parlamentare, a anunțat, miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache. O asemenea măsură elimină situații de genul celor care au apărut după alegerile prezidențiale din 2009, când Traian Băsescu obținea cel de-al doilea mandat la Palatul Cotroceni.

Tabletele aflate în dotarea tuturor secțiilor de votare vor fi folosite pentru a înregistra video desfășurarea procesului de numărare a voturilor, a precizat ministrul de Interne Dragoș Tudorache, notează Agerpres.

"Este o măsură pe care (...) noi am considerat-o foarte importantă pentru a elimina orice suspiciune cu privire la acea etapă a procesului electoral", a afirmat Tudorache, subliniind că această măsură este în beneficiul tuturor partidelor politice care vor participa în cursa electorală.

"Va da posibilitatea de a verifica integritatea procesului de numărare a voturilor în acea etapă. Acea porțiune de timp din procesul electoral se va înregistra (...) în memoria internă a tabletelor. Tabletele (...) au număr unic de înregistrare, care este desemnat pentru fiecare secție de votare în parte. Ele (înregistrările — n.r.) vor fi stocate și puse la dispoziția Biroului Electoral Central, atunci când există sesizări cu privire la integritatea procesului electoral, astfel încât să poată să ajute BEC în soluționarea acestor posibile sesizări. Înregistrarea va fi stocată timp de trei luni, după care va fi ștearsă", a explicat Tudorache.

Cine va face înregistrările

Ministrul a precizat că înregistrările vor fi făcute de operatorii tabletelor. "Nu este vorba despre o sarcină pentru membrii comisiei sau pentru membrii Biroului. Tocmai pentru că este o măsură tehnică, sarcina revine operatorului de tabletă", a spus Tudorache.

Conform ministrului Afacerilor Interne, prin realizarea acestor înregistrări nu este vizată constituirea de probe în instanță. "Aici nu vorbim de constituirea de probe într-un dosar, civil sau penal. Nu asta este intenția noastră. La acest moment nu avem (...) niciun mijloc prin care să putem să avem o monitorizare a acelei părți foarte importante din procesul electoral, care până acum ducea mereu în zona de suspiciune. Apăreau mereu (...) aceste suspiciuni cu privire la modul în care s-au numărat voturile, la modul în care au fost voturi anulate sau nu", a explicat Tudorache.

Întrebat dacă aceste înregistrări vor putea fi folosite ca probe în instanță, Tudorache a spus că este la latitudinea BEC și a instanței. "Este la latitudinea instanței, la latitudinea BEC. (...) Noi (...) le dăm și această posibilitate. Cum o vor folosi cei de la BEC și instanțele (...) este decizia dumnealor", a precizat Dragoș Tudorache.

Noi modele de plicuri, la scrutinul electoral din decembrie

O altă măsură prevăzută în hotărârea adoptată miercuri de Guvern se referă la ștampilele cu mențiunea "Votat" și la introducerea unui nou model de plic și a unui nou model de securizare a acestor ștampile după închiderea urnelor de vot.

"Ceea ce se prevede în hotărârea de Guvern este modelul de plic, un plic care va fi achiziționat în mod centralizat de către minister și care apoi va fi predat către birourile și secțiile de votare. Sunt plicuri transparente, autosigilante și cu un număr unic de înregistrare, în așa fel încât să nu existe nicio suspiciune cu privire la modul în care ștampilele sunt închise și securizate, după ora 21,00", a mai afirmat ministrul Tudorache.

Scandal în 2009, după alegerile prezidențiale

Măsura aprobată azi de Guvernul Cioloș va elimina astfel suspiciunile legate de o eventuală fraudă la numărarea voturilor la alegeri, de genul celor apărute în 2009, când Traian Băsescu a câștigat bătălia electorală finală pentru Cotroceni în fața contracandidatului său, Mircea Geoană. 

Traian Băsescu a câștigat cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2009, organizat pe 6 decembrie, obținând 5.275.808 voturi, adică 50,33%, iar contracandidatul său, Mircea Geoană, a fost votat de 5.205.760 de alegători, adică 49,66%, conform datelor BEC. 

La doar două zile după scrutin, PSD a depus o cerere de anulare și repetare a turului II al alegerilor prezidențiale la Curtea Constituțională, declarând că alegerile au fost fraudate masiv. La 11 decembrie, PSD depunea la Curtea de Apel București o cerere prin care solicită suspendarea procesului verbal întocmit de Biroul Electoral Central (BEC) privind rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale, iar într-un alt dosar, PSD a depus o cerere de prezervare de probe. Social-democrații solicitau păstrarea probelor către Ministerul Administrației și Internelor, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Externe, Biroul Electoral Central și Serviciul de Telecomunicații Speciale. Potrivit legii, o astfel de cerere constituie o asigurare de dovezi pentru un eventual proces.

Chiar și așa, în plin scandal CCR a decis renumărarea voturilor anulate, în locul verificării proceselor verbale de constatare. La scurt timp, sacii cu voturi au fost arși pe motiv că nu există spațiu de depozitare, renumărarea voturilor devenind practic imposibilă. 

În 14 decembrie, CCR a respins cererea PSD de anulare a alegerilor desfășurate în turul doi de scrutin la data de 6 decembrie 2009 pentru funcția de președinte al României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel