Rămâne Cătălin Cîrstoiu cea mai bună variantă pentru Primăria Capitalei? Cine ar avea de câștigat dacă s-ar retrage din cursă?
Negocieri tensionate la PSD și PNL. Cine va fi candidatul la Primăria Generală? Ce nume preia puterea? Ce se întâmplă cu adevărat în spatele listelor?
Alfred Bulai a dat startul discuției la Nod în papură: "Noi am mai discutat acum vreo două săptămâni. Atunci Cîrstoiu era la început, cu șansă de creștere... și-am zis eu că sunt două probleme, dacă-ți aduci aminte. Una este că nu prea trece ecranul, nu e politician, și cei care l-au asemănat cu Oprescu greșesc teribil pentru că Oprescu chiar e om politic și candidase deja și pierduse de două ori înainte, adică nici nu se poate compara. Dar am mai avut niște rezerve legate de faptul că doi primari, Negoiță și Băluță, îl vor susține pe domnul Cîrstoiu. De altfel, la lansarea domnului Cîrstoiu, Negoiță ziceai că-i din opoziție, a avut reacții negative... nu mai zic că doamna Firea care aproape plângea, a fost un doliu!
Ne puteam aștepta că o să înceapă acuzele pentru domnul Cîrstoiu. Când intri în politică trebuie să-ți iei o săpuneală, e obligatoriu. Domnul Cîrstoiu nu prea a știut cum să managerieze povestea asta pentru că el nu e "animal politic". Nu prea știe ce să facă, cum să facă.
Val Vâlcu a intervenit: El ca el, dar până la urmă erau în spate două partide. Nu prea l-au ajutat.
Alfred Bulai: E ca la fotbal. Închipuie-ți că președintele clubului sau patronul îi zice public antrenorului echipei că trebuie să vadă ce face, că e nasol de tot. Păi tu crezi că mai joacă echipa aia? Nu mai are antrenor în acel moment, hai să fim serioși. Adică nu faci așa ceva. Dacă avea domnul Ciolacu de vorbit ceva, trebuia să discute cu dl. Cîrstoiu și cu partenerul, Nicolae Ciucă.
Atenție, domnul Ciolacu l-a adus pe Cîrstoiu și l-a prezentat partidului și oamenilor. E o realitate asta. Acum, de principiu, cei care-și schimbă candidatul sunt în corzi. Nu poate să fie bine. Mai ales când e vreo problemă. Amintim cazul lui Stolojan, oricum Băsescu era mai plăcut. Ne apropiem de 2016 când așa a pierdut PNL-ul când a schimbat patru candidați. Din punctul ăsta de vedere, partea cea mai amuzantă a lucrurilor este următoarea:
Acum două-trei luni toată lumea spunea - "De ce se fac alegeri? Terminați cu prostiile! Va fi PSD-PNL încă patru ani, fără probleme, aveau peste 50% împreună, n-are sens să facem alegeri" Și eu spuneam - Mai vedem! Că încă nu a început jocul electoral. Și chiar n-a început încă, abia săptămâna viitoare vor face listele definitive că-i obligă legea, asta e... și-atunci să vezi! Domnul Cîrstoiu dacă rezistă, rezistă, nu înseamnă că nu apar probleme, dacă ești pe listă aia e!
Val Vâlcu: În tabăra cealaltă e susținută Clotilde Armand, în ciuda tuturor evidențelor, Nicușor Dan nu contează, ca și cum nu există... Pe când, în partea asta, da, dom'le, avem scrupule, ne gândim...
Alfred Bulai: Problema este simplă. Opoziția, în acest moment, doar jubilează. Că ce poți să faci? Să râzi! Nu uita că deocamdată disputele sunt între PSD și PNL, pentru că acolo a apărut o disensiune. În momentul în care renunță la Cîrstoiu se pune problema "cu cine". Se vorbește că va fi Piedone. E o problemă ca electoratul PNL să-l susțină vreun moment pe Piedone. Din capul locului o ruptură teribilă! Ce faci, însă? Avem candidat separat? Ce facem la sectoare? Rămânem împreună la Sectoare și împreună la Capitală? E o chestie nașpa de tot! Oricum au liste comune la europarlamentare. Cum ai da-o este destul de neplăcut.
Sigur că se poate rezolva. Din punctul meu de vedere, probabil că cea mai rațională situație e să-l lase pe Cîrstoiu, dacă mă întrebi pe mine. E susținut de două partide, n-aș băga mâna-n foc că nu are șanse, fie vorba-ntre noi. Toate chestiile astea cu ANI sunt prostii. Sigur, ideal ar fi să fie mai performant el, ca mesaj. Dar, repet, are două partide în spate, nu e chiar imposibil să câștige.
Altfel, cu Piedone e o problemă cât casa. Tu, PSD, la București nu ai candidat al tău? Că independent era ceva! Dar așa... candidatul este de la un partid mic care are un procent de 3-4%, adică de noaptea minții. Îl aduci pe Piedone în PSD? Păi nu-ți dai seama ce probleme vei avea! E foarte complicat jocul în acest moment. Încă se joacă. Nu uita că în PSD sunt mulți care cred că au toiagul de mareșal în rucsac, și ăia nu cred că-s neapărat fani, adică l-au acceptat pe Cîrstoiu că vine din afară, că prietenie cu PNL-ul... adică au avut o rațiune. Dacă dispare rațiunea asta...
Val Vâlcu: Firea e marea cîștigătoare în PSD!
Alfred Bulai: Da... Dar nu înseamnă că dacă chiar îl pui pe Piedone în față e omul tău. Nu! Nu se pune problem că e un pesedist. Pe relații și șmecherii o fi, dar în practică nu e de la partid. Firea va spune - Băi, eu vă făceam oameni, dar acum... voi ați vrut-o! Ați adus pe ăsta cu probleme... că eu eram pătată? Ok. Uite ce ați făcut!
Asta cu azilele s-a dus dracului... e gata, Acum, e a și jucat foarte bine. Adică n-a venit din prima - Dom'le, vreau eu, vreau eu! În momentul ăsta nu mai vreau eu, adică nu ne jucăm cu chestia asta. A devenit și mai morală în povestea asta. Pentru că nu mai poți s-o acuzi de nimic. A fost o strategie bună a lui Firea.
Val Vâlcu: Eu râdeam în sinea mea când vedeam speculații cum că va rupe Firea PSD-ul...
Alfred Bulai: În general, toți care au rupt PSD-ul și au încercat să iasă n-au făcut nimic.
Discuția a continuat aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News