Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au susținut o conferință despre alegerile din acest an, după negocierile purtate.
Nicolae Ciucă
- În afară de comasare, decizia finală prevede ca, la nivelul alegerilor locale, fiecare partid să candideze prin forţe proprii, iar pentru europarlamentare va exista o listă comună.
- Am avut în vedere tot ce s-a întâmplat de la sfârşitul anului 2021. Această coaliţie şi-a asumat guvernarea, reuşind să treacă România printr-o serie de crize succesive şi suprapuse şi să deruleze programul de guvernare asumat.
- A fost o decizie care a presupus de la sine asumarea responsabilității politice, responsabilitate politică ce vizează stabilitatea țării, ce vizează coerența actului de guvernare și, desigur, ține cont de interesul cetățenilor României și contextul de securitate.
- Considerăm că prin această asumare responsabilă pentru stabilitatea şi coerența actului de guvernare, în această perioadă, nu ne putem permite să fragilizam stabilitatea ţării pentru micile orgolii politice care sa fractureze tot ceea ce ţine de îndeplinirea obiectivelor asumate. În acest sens, PNL, în ședința BPN a mandatat executivul partidului să discute în coaliţie şi să agreeze această formulă de comasare a alegerilor europarlamentare cu listă comună şi a alegerilor locale prin forțe proprii la nivelul fiecărei filiale.
- Va fi o campanie pe argumente, pe tot ceea ce înseamnă proiecte pentru comunitate. Atunci când vorbim de alegeri locale şi europarlamentare trebuie să vedem acre au fost beneficiile banilor europeni în dezvoltarea fiecărei localităţi în parte.
De ce nu mai mergeți singuri, cum ați decis în noiembrie 2023, la Sinaia?
- La Sinaia am decis că mergem la alegeri prin noi înșine pe baza evaluărilor de la acel moment. Dar uneori e nevoie de mișcări tactice. Ce s-a întâmplat acum e o mișcare tactică, având în vedere ce se întâmplă în jurul nostru în materie de securitate. Explicația e că prin noi înșine putem să le cerem românilor să ne acorde încrederea pentru ce vom face în continuare.
Alegeri Primăria Capitalei
- Nu am ajuns să discutăm în detaliu. Şi dacă ar fi să stabilim un candidat comun, avem nevoie de evaluare, de sondare, să vedem care este poziţionarea celor care sunt posibili candidați şi ne interesează care este profilul candidatului în percepţia alegătorilor. Abia apoi vom lua o decizie.
De ce liste comune doar la europarlamentare și nu la locale?
- Vor exista strategii specifice
Cine ar putea deschide lista la europarlamentare? Cum se vor împărți locurile pe listă?
- Nu am discutat nici nume, nici modul de împărțire. E clar că se va ține cont de ponderea partidelor în coaliție. Când vom finaliza analiza și mergem în Biroul Național pentru aprobare
Câte mandate sperați să ia alianța la europarlamentare?
- Cât mai multe
În ședința PNL, Ilie Bolojan a spus că alianța cu PSD e un dezastru și vă pierdeți identitatea. Este o trădare a electoratului liberal?
- E adevărat că domnul Bolojan și-a exprimat punctul de vedere, apoi eu i-am prezentat modalitatea în care trebuie să adoptăm această decizie. PNL nu ar mai fi el fără aceste dezbateri interne. În final s-a trecut la vot și votul majorității a fost cel care a dat mandat pentru această decizie.
Acum o lună, domnul Tudose spunea că domnul Ciucă nu e făcut pentru politică.
- I-am transmis și direct domnului Tudose că din când în când e bine să nu faci parte din acest film al politicii, are nevoie de actori noi. PNL nu e al lui Nicolae Ciucă, e al membrilor săi, al cetățenilor care cred în valorile liberale.
Își asumă coaliția un scor de 50%?
- Ne asumăm scorul care să ne plaseze pe primul loc la parlamentare.
Discuțiile au fost purtate și cu președintele Klaus Iohannis?
- Președintele României nu a fost implicat în aceste negocieri.
A fost schimbat președintele APIA și a depus o plângere la DNA privind presiunile făcute pentru plăți către firme apropiate de PSD.
- Nu am discutat cu domnul Lupu. Ține nemijlocit de activitatea internă din Ministerul Agriculturii. Sincer, nu am avut timp să discut această chestiune.
Excludeți total posibilitatea unui candidat unic la alegerile prezidențiale?
Am învățat ca niciodată să nu spui niciodată.
Sunteți de acord cu alegeri prezidențiale în septembrie?
- Nu am discutat în BPN al PNL acest subiect. Deci nu avem o decizie comună în coaliție. Voi reveni cu acest subiect în PNL. Nu e nici un fel de problemă să revenim la BPN acest subiect.
Ciolacu: Am discutat în coaliție acest subiect. În cadrul coaliției am decis acest lucru.
Marcel Ciolacu
- În seara aceasta, ne-am asumat o decizie politică. Faptul că am decis această comasare nu este ceva împotriva democraţiei, ci un vot în plus pentru democraţie şi pentru a avea o reprezentare corectă în fața românilor. Am decis să avem şi o alianță electorală pentru lista de europarlamentare. Oricât am încerca să împachetăm cuvintele, este evident că numai cele două mari partide pot face faţă unui val extremist. Niciuna dintre cele două forţe politice nu se poate angaja singura în această luptă.
- Este vorba de stabilitate, coerență, asumare şi drumul României. În trecut, România a mai luat astfel de decizii, atât PSD, cât şi PNL. Așa am intrat în UE şi în NATO. Acum, avem două obiective la fel de importante - intrarea în Schengen anul acesta şi în 2026 România să fie membră OCDE. Nu văd nimic nedemocratic să îţi asumi cu curaj nişte lucruri bune pentru romani şi pentru România.
- Am hotărât, în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidenţiale. Primele date sunt - 1-15 septembrie, 8-22 septembrie sau sfârşitul lunii septembrie. Una din cele trei va fi aleasă. 8-22 ar fi cea mai potrivită. Pe 8 decembrie, vor fi alegerile parlamentare.
- Nu am niciun regret şi consider că am făcut ce este mai bine pentru colegii mei, dar în primul rând am luat decizia corectă în ceea ce priveşte România.
Au fost discuții în coaliție despre o funcție viitoare a lui Klaus Iohannis?
- Nu. Discuțiile au fost în interiorul partidelor pentru o mai mare prezență la vot. Am fi avut în decembrie trei rânduri de alegeri în trei duminici consecutive.
Alegeri la Primăria Capitalei
- Nu vorbim despre o împărţeală, ci de cele mai competente persoane pentru a conduce administrația. În următoarea perioadă, o să venim cu deciziile politice cele mai bune.
De ce liste comune doar la europarlamentare și nu la locale?
- Ar fi fost o greşeală ca noi din birouri să hotărâm ce e mai bine pentru fiecare comună, oraş, municipiu. Aceste decizii se iau la baza partidului şi avem două partide democrație. Sunt ferm convins că vom avea şi alianţe politice electorale locale, dar acest lucru trebuie să îl facă colegii din teritoriu. Perspectiva pentru 2025 o va da lista comună de la europarlamentare.
Dacă la europarlamentare coaliția va avea un rezultat bun, veți discuta despre candidat comun la prezidențiale?
Cred că e un moment corect și bine ales. Cele două partide pot creiona, în primul rând, un proiect de țară. După ce vedem ce decid românii, de ce nu?, să ne strângem într-o coaliție pe data de 10 iunie pentru a lua deciziile pentru perioada următoare. Mă interesează să văd decizia românilor pe 9 iunie. Voi veni în fața dvs. pe 10 iunie și vă voi spune ce am decis. Până atunci, e important ca cele două mari partide să avem acel program de țară pregătit.
Cine ar putea deschide lista la europarlamentare? Cum se vor împărți locurile pe listă?
- Mi-aș dori să găsim o doamnă care să deschidă lista de europarlamentare care să nu fie membră PSD sau PNL.
Câte mandate sperați să ia alianța la europarlamentare?
- Alianța va fi pe primul loc
Ați salvat PNL și postul lui Ciucă?
- Nu cred că PNL e în situația aceasta. A fost o decizie nu pentru un partid, ci o decizie matură luată de ambele partide.
Discuțiile au fost purtate și cu președintele Klaus Iohannis?
- Mi-aș dori să găsim o doamnă care să deschidă lista de europarlamentare care să nu fie membră PSD sau PNL.
A fost schimbat președintele APIA și a depus o plângere la DNA privind presiunile făcute pentru plăți către firme apropiate de PSD.
- Nu e funcție politică, nu am auzit ca vreodată eu cu domnul Ciucă să fi împărțit funcțiile funcționarilor publici. E atributul ministrului, nici nu trebuie să mă informeze pe mine. Dacă e o ilegalitate, mă bucur mult că e DNA sesizat și Parchetul European.
Dacă nu obțineți 50% la alegerile europarlamentare, demisionați?
- Dacă pierd alegerile, demisionez.
Declarațiile complete ale celor doi președinți de partid, în materialul video de mai jos:
___________________________________________________________
Declarațiile ar urma să aibă loc începând cu ora 19:00, după cum a anunțat premierul Marcel Ciolacu.
DCNews va transmite LIVE cele mai importante informații.
Rămâneți alături de noi!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci