Marcel Ciolacu a vorbit despre posibilitatea de se organiza alegeri anticipate în cazul în care coaliția de guvernare s-ar destrăma. Liderul PSD a făcut un anunț în acest sens.
"Mă vedeţi pe mine şi pe colegii mei să susținem un guvern condus de domnul Cîțu sau de domnul Orban? Exclus aşa ceva! Din punctul nostru de vedere, cea mai bună soluţie ar fi alegerile anticipate, dacă se va destrăma această coaliţie. Este foarte greu să mai creionezi o majoritate parlamentară. Este posibil să se forţeze un guvern minoritar. Asta nu înseamnă că PSD trebuie să îl voteze. Cred că, în acest moment, nu mai putem vorbi că noi suntem responsabili să ţinem un guvern. PSD îşi arată responsabilitatea dacă îndepărtează acest guvern, nu dacă îl menţine", a spus Marcel Ciolacu, la DCNews.
Alegerile anticipate în România
Alegerile anticipate reprezintă acea formă de alegeri organizate înainte de expirarea termenului mandatatului parlamentar obișnuit. Condiția prealabilă esențială pentru organizarea de alegeri anticipate este dizolvarea Parlamentului, care se poate face, de regulă, la inițiativa fie a șefului statului, fie a conducătorului guvernului.
Decizia preşedintelui de a declanşa alegeri înainte de termen este precedată de consultarea sa cu preşedinţii celor două camere şi a liderilor grupurilor parlamentare. Pentru a se ajunge la o solicitare de învestitură în parlament, guvernul în funcţie trebuie să îşi dea demisia sau să fie demis în urma unei moţiuni de cenzură.
Constituţia României prevede trei interdicţii cu privire la dizolvarea parlamentului. Prima se referă la faptul că, în cursul unui an, dizolvarea parlamentului este permisă o singură dată. A doua interdicţie constă în faptul că în ultimele şase luni de mandat prezidenţial, preşedintele nu poate dizolva parlamentul.
A treia condiţie prevede că parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de mobilizare, de război sau de urgenţă, se arată în volumul "Constituţia României revizuită. Comentarii şi explicaţii" (Mihai Constantinescu, Antonie Iorgovan, Ioan Muraru, Elena Simina Tănăsescu; Editura All Beck, 2004), scrie Agerpres.
Interviul complet, în materialul video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu